Din cuprinsul articolului
Studiu. Oamenii de știință explică legătura dintre inflamație și cancerul pancreatic.
Relația dintre cancerul pancreatic și inflamație a fost recunoscută de mult timp. Au fost multe studii efectuate pentru a releva mecanismele care stau la baza a ceea ce contribuie la tumorigeneza indusă de inflamație, dar motivele care stau la baza acestei conexiuni au rămas neclare.
Acum, un nou studiu efectuat pe șoareci de către cercetătorii de la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center a arătat lumina asupra legăturii de multă vreme. Noile descoperiri sunt publicate în revista Science, într-o lucrare intitulată „Memoria epitelială a inflamației limitează deteriorarea țesuturilor în timp ce promovează tumorigeneză pancreatică”.
Cercetătorii au descoperit că celulele pancreatice afișează un răspuns adaptiv la episoadele inflamatorii repetate care protejează inițial împotriva deteriorării țesuturilor, dar pot promova formarea tumorii în prezența KRAS mutant. Mutațiile KRAS sunt prezente în aproximativ 25% dintre tumori, făcându-le una dintre cele mai frecvente mutații genetice legate de cancer.
Legătura dintre inflamație și cancerul pancreatic
„Asocierea dintre tumori și inflamație este o observație clinică de lungă durată”, au scris cercetătorii.
„Deși multe studii au demonstrat că micromediul inflamator poate promova creșterea tumorii prin activarea programelor de supraviețuire și proliferare în celulele canceroase, motivul pentru care inflamația, un răspuns conservat în mod evolutiv la daunele menite să restabilească integritatea țesutului la rănire ar putea fi integrant în tumorigeneză, rămâne necunoscut. ”
Cercetătorii au încercat să determine efectele inflamației asupra celulelor epiteliale pancreatice normale în diferite modele de șoareci.
„Am descoperit că un singur eveniment inflamator tranzitor a indus reprogramarea transcriptomică și epigenetică pe termen lung a celulelor epiteliale care au cooperat cu KRAS oncogen pentru a promova tumorile pancreatice mult timp după ce inflamația a fost rezolvată”, a spus autorul corespunzător, Andrea Viale, MD, profesor asistent de medicină genomică .
„În cadrul pancreatitei repetate, mutațiile KRAS pot fi dobândite timpuriu pentru a limita deteriorarea țesuturilor, sugerând existența unei presiuni evolutive puternice pentru a selecta celulele mutante și oferind o posibilă explicație pentru prezența aproape universală a KRAS mutant în cancerele pancreatice.”
Ce este „memoria epitelială”
Analiza moleculară profundă a celulelor epiteliale în urma unui singur eveniment inflamator a demonstrat reprogramarea substanțială a expresiei genelor și a reglării epigenetice care a persistat mult timp după recuperarea leziunii țesuturilor, proces pe care cercetătorii l-au numit „memorie epitelială”.
Această reprogramare celulară a activat căile legate de supraviețuirea celulară, proliferarea și dezvoltarea embrionară, care sunt similare cu căile active în timpul dezvoltării cancerului.
„Lucrăm pentru a înțelege mai bine modul în care celulele mențin memoria epitelială pe care am observat-o, dar datele noastre sugerează că KRAS are inițial un rol benefic în timpul pancreatitei”, a spus I-Lin Ho, doctorand, Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center.
„Poate exista un fenomen similar în alte tipuri de cancer cu mutații universale, unde există o presiune puternică pentru a selecta acele mutații pe baza unui scop care nu are legătură cu dezvoltarea cancerului.”
„Am descoperit un nou rol fiziologic al mutațiilor somatice în conservarea homeostaziei țesuturilor în timpul daunelor repetate”, au concluzionat cercetătorii.
„Propunem că mutațiile KRAS, independente de eventuala contribuție la tumorigeneză, pot fi benefice și sub o selecție puternică pozitivă în contextul pancreatitei recurente, reprezentând probabil un eveniment aproape universal în dezvoltarea cancerului pancreatic.”