Sari la conținut

Studiu. Muzica poate influența gusturile alimentare. Zgomotele ne distrag atenția și ne împiedică să evaluăm corespunzător dimensiunea porției

muzică în căști
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum este afectat auzul când asculți muzică în căști

Studiu. Muzica poate influența gusturile alimentare. Zgomotele ne distrag atenția și ne împiedică să evaluăm corespunzător dimensiunea porției.

Suntem într-o relație permanentă cu tot ceea ce ne înconjoară, chiar mai mult decât ne-am putea imagina. Tot cecea ce vedem, auzim, mirosim, simțim, gustăm, ne influențează starea de sănătate și personalitatea.

Muzica poate influența gusturile alimentare

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Aarhus din Danemarca, muzica ne influențează nu numai starea de spirit, dar și modul în care alegem să mâncăm. Astfel, s-a ajuns la concluzia că muzica pe care o ascultăm ne poate conduce la alegerea fast-food-ului sau a alimentației sănătoase.

Cercetătorii danezi au împărțit voluntarii pentru testare în două grupuri. Primul grup a trebuit să asculte muzică într-un ritm lent în timp ce mănâncă. Evident, subiecții din cel de-al doilea grup au fost rugați să asculte muzică la un tempo rapid.

Rezultatele au fost neașteptate. Cercetătorii au descoperit că persoanele care ascultau muzica la tempo lent (adagio) aveau mai multe șanse să aleagă o alimentație sănătoasă decât oamenii care au ascultat muzica într-un ritm rapid.

Ei presupun că primul grup nu a fost distras de muzică și, prin urmare, s-a putut concentra asupra mâncării. În schimb, al doilea grup a fost distras de volum și de melodie.

„Zgomotele și conversațiile ne pot distrage atenția și ne pot împiedica să evaluăm în mod corespunzător dimensiunea porției”

Dar acesta nu este primul studiu care arată efectele zgomotului în timp ce oamenii iau masa. Potrivit RADOR, în anul 2013, cercetătorii din Birmingham au descoperit că zgomotele TV ne pot face să mâncăm mai mult. De asemenea, subiecții au mâncat mai mult decât de obicei în timpul următoarei mese.

Acest lucru se datorează faptului că oamenii își ajustează automat porțiile după ultima masă. Dacă am mâncat mai mult la prânz, atunci mâncăm automat mai puțin seara.

Cu toate acestea, zgomotele și conversațiile ne pot distrage atenția și ne pot împiedica să evaluăm în mod corespunzător dimensiunea porției. Este motivul pentru care unii oameni de știință susțin că atunci când se ţine o dietă, este mai bine să se mânânce în linişte.

Mâncarea fără muzică și conversații are, de asemenea, un efect calmant și ajută la scăderea stresului cotidian. Prin urmare, cel mai bun lucru este să vă bucurați de mâncare în linişte și să vă concentrați asupra mesei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel