Din cuprinsul articolului
Studiu: Microbii din intestinul subțire pot preveni obezitatea și diabetul de tip 2.
Potrivit unui nou studiu, intestinul fiecărei persoane găzduiește între 500 și 1.000 de specii diferite de bacterii, care ar putea însemna 100.000 de trilioane de germeni.
Cercetătorii de la Universitatea din California San Diego School of Medicine au folosit modele de șoareci pentru a examina modul în care dieta și obiceiurile de hrănire afectează acești microbi intestinali și sănătatea gazdelor, în special în cazul obezității și diabetului de tip 2. Concluziile cercetării au fost publicate pe 5 iulie 2022 în news-medical.net.
Atât la șoareci, cât și la bărbați, ileonul este întinderea finală a intestinului subțire, conectându-se la cecum, prima parte a intestinului gros. În ileon, nutrienții sunt extrași din alimentele lichefiate; in cecum, care marcheaza si inceputul colonului, incepe procesul de extragere a apei.
Ambele procese sunt complexe, dinamice și profund influențate de factori care variază de la tipurile de alimente consumate și când, până la rezidenții microbieni ai intestinului, ale căror prezență și comportamente ajută la dictarea digestiei, absorbției nutrienților, sintezei vitaminelor și dezvoltării sistemului imunitar.
„Este important să ne dăm seama că microbiomul intestinal se schimbă în mod constant, nu numai în funcție de ceea ce mâncăm, ci și în funcție de ora din zi”, a spus autorul principal al studiului Amir Zarrinpar, MD, PhD, profesor asistent de medicină la UC. San Diego School of Medicine și gastroenterolog la UC San Diego Health.
Majoritatea cercetătorilor primesc instantanee ale acestui mediu în continuă schimbare, ceea ce face dificilă înțelegerea a ceea ce se întâmplă în intestin.
„Cu acest studiu, încercăm să obținem mai multe instantanee pe parcursul zilei, aproape ca un film, pentru a înțelege mai bine cum alimentele și microbiomul interacționează pentru a afecta creșterea în greutate și diabetul.
Și ceea ce am învățat este că modificările ciclice în microbiomul intestinal sunt destul de importante pentru sănătate, deoarece ajută la ceasul circadian și, prin aceasta, la reglarea și controlul glucozei, colesterolului și acizilor grași – și sănătății metabolice în general”, a mai spus Zarrinpar.
În cele mai recente lucrări, Zarrinpar și colegii elucidează în continuare impactul și interacțiunea acestor factori, în special în ceea ce privește ileonul și funcțiile sale unice legate de digestie și absorbție.
Mai exact, ei au analizat modul în care obezitatea indusă de dietă (DIO) și hrănirea limitată în timp (TRF) modifică compoziția microbiomului ileal și transcriptomul (partea care codifică proteinele din genomul unui organism) în modelele de șoarece.
Cercetătorii au descoperit că, în modelele de șoareci, DIO și absența TRF (șoarecii puteau mânca atât cât doreau oricând doreau) au dus la perturbări ale ritmului microbiomului intestinal și ale căilor de semnalizare care ajută la modularea ceasurilor intestinale. Cu alte cuvinte, șoarecii au devenit grași și nesănătoși.
„Este interesant că restricționarea accesului la alimente cu TRF acționează nu numai prin restaurarea tiparelor afectate de starea nesănătoasă, ci și prin noi căi”, a spus prima autoare Ana Carolina Dantas Machado, PhD, un cercetător postdoctoral în laboratorul lui Zarrinpar.
„Aceste descoperiri subliniază influența dietei și a modelelor de hrănire limitate în timp în menținerea unui microbiom intestinal sănătos, care, la rândul său, modulează ritmurile circadiene care guvernează sănătatea metabolică”, a spus Zarrinpar. „Este o relație foarte complicată între microbiom și gazdă, primul ajutând la determinarea funcționării gastrointestinale și a sănătății celui din urmă”.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…