Un studiu condus de biologii de la Penn State a descoperit că stilul de viață poate modela compoziția bacteriilor benefice și a altor microorganisme din gură.
Echipa internațională a dezvăluit modul în care microbiomul oral diferă în funcție de o serie de strategii de subzistență, de la vânătorii nomazi culegători la agricultori și grupuri industrializate. Studiul a arătat că stilul de viață, precum și factorii specifici ai acestuia, cum ar fi fumatul, pot modela microbiomul.
Un microbiom oral sănătos joacă un rol important în digestia alimentelor, susținerea sistemului imunitar și protecția împotriva agenților patogeni invadatori, în timp ce un microbiom oral nesănătos a fost asociat cu diverse boli la om.
Microbiomul oral a fost puțin studiat, iar majoritatea studiilor privind microbiomul oral au fost efectuate în rândul populațiilor occidentale. Prin studierea modului în care diversitatea și compoziția microbiomului oral variază în funcție de stilul de viață într-un context global, ne putem îmbunătăți cunoștințele despre modul în care microbiomul oral influențează sănătatea umană.
În cadrul unui studiu efectuat pe 63 de persoane nepaleze reprezentând un spectru de practici alimentare, cercetătorii au examinat modul în care factorii majori ai stilului de viață, cum ar fi strategia de subzistență – modul în care o persoană obține cele necesare traiului, cum ar fi hrana și adăpostul – precum și factori și comportamente mai specifice, cum ar fi fumatul, pot contribui la diferențele dintre microbiomi în cadrul populațiilor.
Citeşte continuarea AICI.
În calendarul creştin ortodox, pe data de 9 noiembrie este sărbătorit Sfântul Nectarie de la…
Potrivit statisticilor, peste 5 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de lupus, o boală…
Fie că este vorba de un talisman sau un medalion, multe persoane cred că purtarea…
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde se înregistrează în mod normal temperaturi de peste 55…
Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau…
Medici atrag atenţia că la începutul sezonului rece, capacitatea sistemului nostru imunitar de a se…