Sari la conținut

STUDIU. Menopauza târzie este legată de un risc mai mare de astm bronșic

menopauza
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
Menopauza tarzie

Menopauza este o fază critică în viața unei femei, caracterizată prin schimbări fiziologice și hormonale semnificative, care marchează sfârșitul ciclurilor menstruale.

În medie, femeile experimentează menopauza naturală în jurul vârstei de 51 de ani, în timp ce menopauza precoce apare între 40 și 44 de ani.

Se știe că debutul precoce al menopauzei crește riscurile pentru sănătatea femeilor, inclusiv bolile de inimă, diabetul, osteoporoza și depresia. Cu toate acestea, cercetătorii au identificat acum efectele asupra sănătății asociate cu menopauza târzie.

O menopauză târzie crește riscul de astm bronșic

Potrivit unui studiu publicat în Menopause, jurnalul The Menopause Society, intrarea în menopauză la o vârstă mai târzie este legată de un risc mai mare de astm.

Studiile anterioare au dezvăluit legături semnificative între astm și hormonii sexuali. Dovezile indică faptul că astmul la adulți este mai frecvent la femei decât la bărbați. În timp ce astmul din copilărie este mai răspândit la băieți, tendința se schimbă după pubertate, astmul apar mai frecvent la fete. În plus, femeile se confruntă adesea cu simptome de astm bronșic mai severe și au mai puține șanse să obțină remisiunea bolii.

Unele studii au arătat că femeile au un risc mai mare de astm în jurul vârstei de 40 de ani, vârsta tranziției la menopauză, iar vârful de risc la 51 de ani, vârsta medie a menopauzei.

Deoarece există mai multe constatări contradictorii cu privire la impactul menopauzei asupra incidenței astmului și faptul că majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat mai degrabă pe starea menopauzei decât pe vârsta la care apare menopauza, cercetătorii au decis să efectueze o investigație la scară largă.

Cel mai recent studiu a analizat date de la peste 14.000 de femei aflate în postmenopauză, urmărindu-le rezultatele de sănătate pe parcursul unui deceniu.

„Cercetătorii studiului au descoperit că femeile cu menopauză precoce (care apare între 40 și 44 de ani) prezintă un risc redus de astm, ceea ce le-a determinat să sugereze un rol al estrogenului cu risc de astm”, se arată în comunicatul de presă.

Studiul evidențiază diferențele de sex în astm, femeile cu un risc mai mare de astm decât bărbații la vârsta adultă. De asemenea, a arătat că femeile cu debut mai târziu a menopauzei sunt expuse un risc mai mare decât cele cu debut precoce a menopauzei.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel