Maimuțele sunt animalele folosite de obicei pentru vaccinurile ce ulterior sunt testate pe oameni. De aceea, cele mai recente descoperiri științifice sunt încurajatoare.
Maimuţe vaccinate sau infectate cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi care le permit să fie protejate împotriva unei noi infectări, potrivit concluziilor care se desprind din două studii considerate promiţătoare, în pofida marilor diferenţe dintre macaci şi oameni, şi care au fost publicate miercuri în revista Science, relatează AFP.
„Descoperirile noastre cresc optimismul că va fi posibil să dezvoltăm vaccinuri împotriva COVID-19„, a subliniat într-un comunicat Dan H. Barouch, cercetătorul care a coordonat cele două studii la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston, scrie Agerpres.
„Noi cercetări vor fi necesare pentru a răspunde întrebărilor importante despre durata de protecţie” şi despre specificităţile vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2 dezvoltate pentru oameni, a precizat el, în timp ce pandemia a făcut deja peste 325.000 de morţi pe plan mondial după apariţia ei în luna decembrie în China.
Aceste studii, „printre primele din lume care demonstrează că primatele non-umane pot să dezvolte o imunitate protectoare împotriva SARS-CoV-2, sunt promiţătoare”, au precizat editorii revistei Science.
În primul studiu, 9 macaci adulţi au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. După ce s-au însănătoşit, ei au fost supuşi unei a doua infectări, 35 de zile mai târziu. Toate cele nouă animale au prezentat atunci „puţine sau zero simptome”.
„Aceste date arată că infectarea cu SARS-CoV-2 a provocat o imunitate protectoare” la macaci, au concluzionat autorii cercetării, subliniind totuşi „diferenţele importante” dintre contagierea cu coronavirus la macaci şi cea de la oameni.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…