Studiu. Long Covid: leziuni pulmonare ascunse observate pe scanări

Studiu. Long Covid: leziuni pulmonare ascunse observate pe scanări.

Descoperirile timpurii dintr-un studiu asupra efectelor pe termen lung ale Covid-19 sugerează că utilizarea unor tehnici de scanare de ultimă oră poate detecta leziuni pulmonare nevăzute anterior.

Long Covid: leziuni pulmonare ascunse observate pe scanări

Unele persoane cu Covid lung ar putea avea leziuni ascunse ale plămânilor, sugerează un mic studiu pilot din Marea Britanie. Oamenii de știință au folosit o nouă metodă de scanare cu gaz xenon pentru a detecta anomalii pulmonare neidentificate de scanările de rutină.

Ei s-au concentrat asupra a 11 persoane care nu au avut nevoie de îngrijiri spitalicești când au prins Covid-ul pentru prima dată, dar au experimentat dificultăți de respirație de lungă durată după infecția lor inițială.

Un studiu mai amplu și mai detaliat este în curs de desfășurare pentru a confirma rezultatele. Lucrarea se bazează pe un studiu anterior care a analizat persoanele care au fost internate la spital cu Covid. Cercetătorii spun că descoperirile aruncă o lumină nouă asupra motivului pentru care dificultățile respiratorii sunt atât de frecvente în cazul Covid prelungit – deși motivele pentru care se simte lipsa de aer sunt adesea multe și complexe.

Long Covid se referă la o serie de simptome care continuă timp de multe săptămâni după o infecție cu coronavirus și nu pot fi explicate printr-o altă cauză.

Studiu. „Călătoria cu oxigen”

Echipa, din Oxford, Sheffield, Cardiff și Manchester, a comparat scanările cu gaz xenon și alte teste ale funcției pulmonare la trei grupuri de oameni. Acestea au inclus persoane cu Covid prelungit și dificultăți de respirație care nu fuseseră internate în spital atunci când erau infectate, 12 persoane care fuseseră internate în spital cu Covid, dar nu aveau Covid de lungă durată și 13 persoane sănătoase ca „martori”.

Folosind noua abordare, dezvoltată de Universitatea din Sheffield, toți participanții au inhalat gaz xenon în timpul unei scanări prin rezonanță magnetică (RMN).

Gazul se comportă într-un mod foarte asemănător cu oxigenul, dar poate fi urmărit vizual în timpul scanărilor, astfel încât oamenii de știință au reușit să „vadă” cât de bine s-a mutat din plămâni în fluxul sanguin – un pas crucial în transportul oxigenului în jurul corpului.

Cercetătorii au descoperit că pentru majoritatea persoanelor cu Covid lung, transferul de gaz a fost mai puțin eficient decât în ​​controalele sănătoase. Persoanele care fuseseră internate în spital pentru Covid au avut anomalii similare.

Lucrarea este o pre-tipărire și nu a trecut încă printr-un proces formal de evaluare colegială

Cercetătorul principal și specialist în plămâni, dr. Emily Fraser, a spus că este frustrant faptul că oamenii vin la clinică și nu le pot explica exact de ce nu le mai puteau respira. Adesea, radiografiile și tomografiile nu arată nicio anomalie.

„Acesta este o cercetare importantă și sper cu adevărat că acest lucru va arunca mai multă lumină în acest sens. Este important ca oamenii să știe că strategiile de reabilitare și recalificarea respirației pot fi cu adevărat utile”, a declarat Fraser, potrivit BBC.

„Când vedem oameni în clinică fără suflare, putem face progrese”, a declarat și co-investigatorul șef al studiului, profesorul Fergus Gleeson.

„Există acum întrebări importante de răspuns, cum ar fi câți pacienți cu Long Covid vor avea scanări anormale, semnificația anormalității pe care am detectat-o, cauza anomalie și consecințele sale pe termen lung.

Odată ce înțelegem mecanismele care conduc aceste simptome, vom fi mai bine plasați pentru a dezvolta tratamente mai eficiente”, a mai spus Gleeson.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

30 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: