Sari la conținut

STUDIU. Legătura neştiută dintre hipertensiunea arterială şi migrene

Hipertensiune arterială
Sursă foto: Getty Images
Hipertensiunea arterială

Un nou studiu publicat în ediţia online a revistei Neurology, relevă că hipertensiunea arterială, în special tensiunea arterială diastolică ridicată, a fost asociată cu o probabilitate uşor mai mare de a suferi vreodată de migrene, în cazul femeilor participante.

Presiunea diastolică apare atunci când inima se odihneşte între bătăi. Cu toate acestea, studiul nu a găsit un risc crescut între alţi factori de risc cardiovascular şi migrenă.

Migrena, legată de un risc mai mare de evenimente cardiovasculare

„Cercetările anterioare arată că migrena este legată de un risc mai mare de evenimente cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral (AVC), boala cardiacă şi infarctul miocardic (atacul de cord), dar se ştie mai puţin despre modul în care factorii de risc pentru evenimentele cardiovasculare sunt legaţi de migrene”, a declarat  autorul studiului Antoinette Maassen van den Brink, de la Centrul medical Erasmus din cadrul Universităţii din Rotterdam, Olanda.

Hipertensiunea arterială
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Studiul a analizat factorii de risc binecunoscuţi pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi diabetul, fumatul, obezitatea şi colesterolul ridicat şi a constatat o probabilitate crescută de a avea migrenă numai la participanţii de sex feminin cu tensiune arterială diastolică mai mare.

La studiu au participat 7.266 de persoane, bărbaţi şi femei, cu o vârstă medie de 67 de ani, dintre care 15% aveau migrene, potrivit sursei citate de News.ro.

Toţi participanţii au fost examinaţi fizic şi au furnizat probe de sânge. De asemenea, li s-au pus întrebări despre migrenă, inclusiv dacă au avut vreodată o durere de cap cu dureri severe care le-au afectat activităţile zilnice.

După ajustarea pentru mai mulţi factori de risc cardiovascular, cum ar fi activitatea fizică, precum şi nivelul de educaţie, cercetătorii au constatat că participanţii de sex feminin cu tensiune arterială diastolică mai mare aveau şanse cu 16% mai mari de a avea migrene per deviaţia standard de creştere a tensiunii arteriale diastolice.

Specialiştii spun că acest lucru contribuie la teoria conform căreia migrena este asociată mai degrabă cu o funcţie uşor redusă a vaselor mici de sânge, decât cu o funcţie redusă a vaselor mari de sânge. În cazul participanţilor de sex masculin, cercetătorii nu au găsit nicio asociere între factorii de risc cardiovascular şi migrenă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel