- Cercetătorii Clinicii Cleveland au identificat un factor preexistent care poate duce la spitalizare sau deces din cauza COVID-19.
- Studiul lor indică o asociere între tulburările de respirație în somn și rezultatele severe ale COVID-19.
- Legătura se datorează probabil lipsei de oxigen suficient din sânge.
„Pe măsură ce pandemia COVID-19 continuă, iar boala rămâne foarte variabilă de la pacient la pacient, este esențial să ne îmbunătățim capacitatea de a prezice cine va avea o boală mai gravă, astfel încât să putem aloca resursele în mod corespunzător”, spune dr. Reena Mehra.
Dr. Mehra este investigatorul principal al noului studiu Cleveland Clinic, care a identificat anumite tulburări de somn ca factori care pot duce la rezultate mai severe ale COVID-19.
Studiul constată că persoanele cu COVID-19 care suferă de tulburări de respirație în somn au o probabilitate cu 31% mai mare de spitalizare și deces.
Autorii studiului scriu: „Expunerea cronică la hipoxie legată de somn poate servi ca mecanism de amorsare a consecințelor nefaste ale bolii COVID-19”.
Autorul principal al studiului, dr. Cinthya Peña Orbea, a explicat pentru Medical News Today:
„Este posibil ca hipoxia crescută cauzată de respirația tulbure în timpul somnului să ducă la o inflamație crescută în diferite organe din corpul nostru, inclusiv creier, plămâni și inimă, ducând la COVID-19 mai sever.”
Cercetarea nu a găsit nicio dovadă că vreuna dintre tulburările de respirație face ca o persoană să fie mai predispusă să dobândească SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.
Ce este respirația tulburată de somn?
Respirația dereglată în somn este un sindrom comun, caracterizat printr-un model respirator anormal în timpul somnului. Include sforăitul, sindromul de rezistență al căilor respiratorii superioare și apneea obstructivă de somn. Date recente sugerează că afectează 1 miliard de oameni la nivel global.
Se știe că sindromul provoacă hipoxie, un aport insuficient de oxigen. „Hipoxia” este, de asemenea, folosită ca prescurtare pentru „hipoxemie”, care se referă la o cantitate inadecvată de oxigen în sânge.