Din cuprinsul articolului
Studiu IPSOS: Dr. Gerald Flintoacă-Filip, Secretar General PRISA: Cel mai mult pe piața din România s-a consumat vitamina C, față de europeni care au consumat mai multă vitamina D
Potrivit rezultatelor studiului IPSOS, realizat în luna aprilie, din 13.200 de adulți intervievați, o majoritate covărșitoare au folosit suplimente alimentare.
Principalele concluzii ale studiului au fost lansate în cadrul unei conferinţe de presă organizate marți,15 noiembrie 2022, în Bucureşti, de Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), membru al Food Supplements Europe (FSE), cu reprezentare în consiliul director al asociaţiei europene.
Astfel, 88% dintre aceștia au mărturisit că au folosit suplimente alimentare la un moment dat în viață, în timp ce 93% au folosit suplimente în ultimile 12 luni. Mai mult, îmbucurător este faptul că 85% dintre aceștia citesc in strucțiunile, îniante de consumul suplimentelor alimentare.
În cazul ţărilor est europene procentul a fost chiar mai mare, 98% dintre polonezi, 97% dintre români şi dintre cehi, 96% dintre sloveni au răspuns că au consumat această categorie în ultimul an.
IPSOS explorează cele mai mari provocări ale sistemului de sănătate
Ipsos Global Health Service Monitor este un studiu anual care explorează cele mai mari provocări ale sistemului de sănătate cu care se confruntă în prezent oamenii din întreaga lume, precum şi calitatea serviciilor de sănătate. Sondajul este realizat în rândul a peste 23.000 de adulţi din 34 de ţări – inclusiv România.
Principalele surse de informare când vine vorba despre suplimentele alimentare sunt
- medicul sau alţi profesionişti din domeniul medical, menţionaţi de 40% din respodenţi,
- farmacistul, menţionat de 31% dintre aceştia.
- 25% dintre participanţii la studiu au declarat că se informează despre această categorie de produse de pe internet
- 21% de la prieteni, familie sau colegi.
În aceeași măsură, 7 din 10 respondenţi (69%) au spus că au încredere că brandurile de suplimente alimentare oferă informaţii corecte, pe care se pot baza, ţările care au manifestat cel mai ridicat nivel de încredere fiind Italia (85%), Olanda (76%) şi Germania (73%).
„Suntem încântaţi să constatăm gradul ridicat de încredere pe care îl au consumatorii europeni în suplimentele alimentare şi în rolul important pe care îl au acestea în menţinerea stării de sănătate, fapt confirmat de includerea lor şi în recomandările autorităţilor din ţări europene, ca Elveţia, Irlanda sau Marea Britanie”, a declarat Martina Simova, Preşedinte al Food Supplements Europe.
IPSOS. Consumul de suplimente alimentare în Europa
Potrivit aceleiaşi cercetări, cele mai folosite suplimente alimentare din ultimul an au fost vitamina D (46%), vitamina C (36%), magneziu (33%), multivitamine sau minerale (29%), respectiv omega 3 şi uleiuri de peşte (19%), vitamina B sau complex de B -uri(17%), fier (14%) şi calciu (14%), dintre care suplimentele cu multivitamine, vitamina D, produsele cu omega 3 şi uleiurile de peşte au fost administrate zilnic. Alte suplimente precum probiotice, prebiotice, enzime au fost utilizate de aproximativ 50% dintre respondenţi o dată pe săptămână sau mai rar, doar la nevoie sau când şi-au amintit.
45% dintre cei care au consumat suplimente alimentare au folosit mai mult de două tipuri de suplimente, 17% au utilizat mai mult de trei, 10% au folosit 4 şi 18% cel puţin cinci tipuri de suplimente. Media de suplimente alimentare consumate la nivelul respondenţilor europeni a fost de 2.4, cu exceptia următoarelor ţări unde media a fost mai mare : Polonia (4.0), România (3.6), Cehia (3.1), Slovenia (3.0) şi Finlanda (3.0).
Potrivit aceluiaşi studiu, la nivelul întregului eşantion de respondenţi se observă o atitudine preventivă faţă de sănătate. 52% dintre utilizatorii de suplimente din ultimul an au declarat că le-au utilizat pentru a-şi menţine sănătatea şi 45% pentru a-şi susţine sistemul imunitar, în timp ce 29% le-au administrat pentru a avea mai multă energie, iar 17% pentru sănătatea sistemului digestiv, alţi 17% pentru îngrijirea pielii, părului sau unghiilor şi 14% pentru sănătatea inimii sau pentru tensiune arterială.
IPSOS. Consumul de suplimente alimentare în România
Pandemia a influențat foarte mult obiceiurile de consum ale românilor în ceea ce privește suplimentele alimentare, aceștia fiind din ce în ce mai interesați de modul de alimentație, sport și utilizarea de suplimente alimentare.
„Studiul IPSOS a fost făcut pentru a afla cum consumă populația suplimentele alimentare, de ce consumă, dacă sunt informați, dacă consumă responsabil și, bineînțeles, dacă citesc ușor și înțeleg etichetele produselor.
Ce este foarte importamt, este că 97% din respondenți la nivelul României au consumat în ultimele 12 luni suplimente alimentare. Iarăși foarte important: la nivelul României s-au consumat în jur de 3, 4 suplimente alimentare, în ultimele 12 luni, ceea ce dovește foarte clar că, în România, consumatorul dorește să-și mențină starea de sănătate, mai ales venind după o perioadă în care pandemia și-a spus cuvântul, iar oamenii sunt din ce în ce mai atenția la modul de alimentație, la activitatea zilnică și bineînțeles utilizarea de suplimente alimentare.
Față de media europeană, cel mai mult pe piața din România s-a consumat vitamina C. Sau cel puțin asta au declarat respondenții, 64% dintre ei, pentru a avea energie, pentru a putea face față activităților de zi cu zi.
Iarăși, foarte important și destul de neașteptat, la nivel european, consumatorii iau suplimente alimentare în special la recomandarea specialiștilor din domeniul sănătății, că vorbim de medic, că vorbim de farmacist.
Într-o proporție destul de mare în România, 56%- la recomandarea doctorului și 52% la recomandarea farmacistului. De ce este important, chiar mai mult decât respondenții de la nivel european, pentru că asta ne arată că consumatorii au încredere în suplimentele alimentare și înțeleg nevoia de a discuta cu un profesionist.
De ce este ușor surprinzător? Pentru că vorbim de suplimente alimentare. Suplimentele alimentare, vă reamintesc, sunt produse alimentare conform definiției și nu este neapărat nevoie de recomandarea unui profesionist din domeniul sănătății pentru a lua un supliment alimentar, așa cum nu este nevoie de recomandarea medicului pentru a lua un aliment.
Dar este recomandat să se apeleze la ajutorul specialiștilor, tocmai pentru că majoritatea oamenilor au nevoi specifice, funcție de stilul lor de viață, de alimentație, de mișcarea pe care o fac și nevoile de zi cu zi pentru optimizarea organismului”, a declarat dr. Gerald Flintoacă-Filip, Secretar General în Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) şi membru în consiliul director al Food Supplements Europe.
Ce sunt, de fapt, suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare sunt produse alimentare al căror scop este să completeze dieta normală şi care sunt surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional ori fiziologic, separat sau în combinaţie, comercializate sub diverse forme farmaceutice.
Suplimentele alimentare sunt destinate consumului (administrării) pe cale orală de către persoane sănătoase care necesită un aport extern mai ridicat datorită unor carenţe sau alte cerinţe nutriţionale specifice legate de: starea fiziologică, vârstă, activităţi fizice intense etc.
Consumate informat şi responsabil, suplimentele de calitate pot realmente îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor, fiind o sursă importantă şi la îndemână de nutrienţi care pot completa dieta, pot acoperi o serie de deficite care, neadresate, pot duce la afecţiuni serioase.
În avizarea suplimentelor alimentare şi aprobarea punerii pe piaţă a acestora intervin mai multe autorităţi competente.
Astfel, suplimentele alimentare care conţin numai vitamine şi minerale, în formele prevăzute de legislaţie, se notifică momentan la Ministerul Sănătăţii, cele care conţin vitamine şi/ sau minerale în amestec cu alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, se notifică la Centrele Regionale de Sănătate Publică Cluj/Iaşi/Timişoara, iar cele care conţin exclusiv plante sau produse ale stupului la Serviciul Naţional de Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale.
În plus, suplimentele alimentare comercializate în România se supun şi standardelor şi legislaţiei impuse de Comisia Europeană pe baza recomandărilor Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA – acronim de la European Food Safety Authority).
Despre Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA)
Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) a luat fiinţă în anul 2000 ca prima asociaţie în domeniul suplimentelor alimentare, pentru ca începând din 2011 să funcţioneze ca patronat. În prezent PRISA are calitate de organizaţie patronală cu rol de autoreglementare pe piaţa suplimentelor alimentare prin cele două coduri pe care le-a elaborat şi aprobat.
PRISA este un partener activ al instituţiilor statului, dar şi membru al organizaţiilor internaţionale de profil: Food Supplements Europe (FSE) şi Internaţional Alliance of Dietary/Food Supplement Association (IADSA).
Despre asociaţia europeană Food Supplements Europe (FSE)
Food Supplements Europe reprezintă vocea cea mai autorizată a industriei europene a suplimentelor alimentare, fiind implicată activ în promovarea sănătăţii publice, a cercetării şi a inovaţiei în beneficiul consumatorilor europeni. FSE este partenerul cel mai important la nivel european al companiilor, asociaţiilor naţionale şi organismelor de reglementare, ştiinţifice şi tehnice în probleme de suplimente alimentare.
Organizaţia oferă expertiză şi perspective de vârf cu privire la întrebările legate de nutriţie, siguranţă alimentară, toxicologie şi evaluarea riscurilor, promovează cele mai bune practici în domeniu şi stimulează cercetarea şi inovaţia în industria de profil.