Sari la conținut

STUDIU: Insomnia cronică creşte riscul de boli de inimă

insomnia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Insomnia afectează peste 30% dintre adulţii din întreaga lume, iar persoanele care se confruntă cu această problemă au un risc crescut de boli de inimă.

Aceasta este semnalul de alarmă tras de cercetători, potrivit unui nou studiu publicat în revista PLoS One. În plus, persoanele cu insomnie prezintă adesea un risc mai mare pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile renale şi tulburările gastrointestinale.

O nouă meta-analiză a 21 de studii la care au participat peste 2 milioane de persoane analizează modul în care insomnia influenţează riscul de boli de inimă. Cercetătorii au comparat datele între persoanele sănătoase fără insomnie şi persoanele cu insomnie.

Rezultatele arată că persoanele cu insomnie au avut un risc mai mare de evenimente cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic şi deces cardiovascular. Studiile au urmărit aceste persoane între 3 şi 20 de ani, iar participanţii trebuiau să aibă cel puţin 18 ani sau mai mult pentru a fi incluşi.

Alte criterii de includere au implicat:

  • rezultate privind mortalitatea cardiovasculară;
  • incidentele de infarct miocardic;
  • incidentele de boli cardiovasculare;
  • mortalitatea din toate cauzele legate de insomnie;

Cercetătorii nu au inclus studii care implicau minori sau care nu aveau controale.

Vârsta medie a participanţilor la studiu a fost de 59,4 ani pentru grupul cu insomnie şi de 58,6 ani pentru grupul sănătos.

Insomnia asociată cu un risc crescut de deces cardiovascular

După ce au analizat datele şi au comparat indivizii sănătoşi cu persoanele cu insomnie, cercetătorii au aflat că a existat o corelaţie între insomnie şi o serie de evenimente negative pentru sănătate. Autorii au spus că persoanele cu insomnie au avut un risc mult mai mare de deces cardiovascular.

Persoanele cu insomnie au avut un risc cu 53% mai mare de deces legat de o boală cardiacă, în comparaţie cu persoanele sănătoase. Insomnia a fost, de asemenea, legată de o creştere semnificativă a riscului de infarct miocardic (atac de cord). Astfel, persoanele cu insomnie au avut un risc cu 48% mai mare de infarct decât persoanele sănătoase.

semn de infarct
sursa foto: arhiva doctorul zilei

O altă constatare semnificativă a fost aceea că persoanele cu insomnie au avut o şansă cu 31% mai mare de a dezvolta orice tip de boală cardiovasculară. În cele din urmă, autorii au aflat că persoanele cu insomnie au avut o şansă cu 14% mai mare de mortalitate din toate cauzele în comparaţie cu persoanele sănătoase.

Potrivit sursei citate de News.ro, cercetătorii au speculat asupra motivelor pentru care insomnia poate avea un impact asupra sistemului cardiovascular şi au menţionat că sistemul nervos autonom, fiind nemodulat (nereglat) şi inflamaţia sistemică pot fi factori care să contribuie la acest aspect.

Cum afectează insomnia sănătatea inimii?

Dr. Cheng-Han Chen, cardiolog şi director medical al programului Structural Heart Program de la centrul medical din Laguna Hills, California, a explicat pentru Medical News Today (MNT) cum poate afecta insomnia sănătatea inimii.

„Probabil că insomnia are un impact negativ asupra sănătăţii inimii printr-o combinaţie de mecanisme, cum ar fi creşterea activităţii sistemului nervos simpatic, dereglarea activităţii sistemului nervos autonom şi creşterea inflamaţiei sistemice”, a comentat dr. Chen.

„Insomnia este, de asemenea, concomitent cu apneea obstructivă de somn, un factor de risc frecvent cunoscut pentru bolile cardiovasculare”, a continuat dr. Chen. „În cele din urmă, insomnia poate favoriza hipertensiunea, un alt factor de risc pentru bolile cardiovasculare”.

Alţi specialişti spun că, de multe ori, oamenii au tulburări de somn nediagnosticate, cum ar fi apneea obstructivă de somn, sau alte afecţiuni precum hipertensiune, creştere în greutate şi hipertensiune pulmonară, care pot fi foarte periculoase pentru inimă şi pot duce la creşterea morbidităţii şi mortalităţii în ceea ce priveşte sănătatea cardiovasculară a unei persoane.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel