Categories: Stil de viaţă

Studiu InfoCons. Ce conține pâinea noastră cea de toate zilele? „50% cu E-uri, până la 7g de zaharuri și 2,3 g sare per 100g de produs!”

Studiu InfoCons. Ce conține pâinea noastră cea de toate zilele? „50% cu E-uri, până la 7g de zaharuri și 2,3 g sare per 100g de produs!”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Organizație pentru Protecția Consumatorilor  (InfoCons) a realizat un studiu pe baza a 50 de produse tip pâine care provin de la cele mai cunoscute mărci de producători și distribuitori, iar rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare.

„Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva.

Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu. Cumpără informat și dacă ai orice întrebare, suntem aici să te ajutăm. Descarcă gratuit aplicația InfoCons și informează-te despre ceea ce vrei să cumperi și nu uita: ajută-ne să te ajutăm!”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Studiu InfoCons. Ce conține pâinea noastră cea de toate zilele? „50% cu E-uri, până la 7g de zaharuri și 2,3 g sare per 100g de produs!”

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:

Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:

  • Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
  • Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 66.7 și 69.4% din compoziție.

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:

  • 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie
  • 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
  • 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

Din punct de vedere al tipului de faina:

  • 44% menționează tipul de făină utilizat.

Studiu InfoCons. Din punct de vedere al pasteurizarii:

  • 16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate.

Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:

  • 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:

  • 50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:

  • 8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
  • 50% din produse nu au în compoziție E-uri.

Studiu InfoCons. Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:

  • 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
  • 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
  • 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine:

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

  • Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
  • Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
  • Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
    2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor
  • Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
  • Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
  • Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g

Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:

  • Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g
    2%
    dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor
  • Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g
    2%
    dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

5 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

25 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: