Categories: Ştiri sănătate

STUDIU: Indiferent de vârsta pe care o ai, vaccinul Pfizer nu asigură imunitate de lungă durată

Persoanele vaccinate cu două injecții de vaccin Pfizer împotriva coronavirusului  în ianuarie și februarie au avut o șansă cu 51% mai mare de a contracta virusul în iulie, comparativ cu cei care au fost vaccinați în martie sau aprilie, a arătat un nou studiu israelian publicat în Nature Communications.

Cercetarea a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Institutul KI și medici de la KSM Research and Innovation. Aceștia au folosit datele furnizate de Maccabi Health Services pentru a efectua un studiu de cohortă retrospectiv care compară ratele de incidență a infecțiilor episcopale și a spitalizărilor provocate de COVID-19 între persoanele imunizate la începutul campaniei (ianuarie si februarie) si cele vaccinate catre etapele ulterioare (martie si aprilie). Studiul a inclus peste 1,3 milioane de rapoarte, potrivit Jerusalem Post.

După cum s-a menționat, riscul de infecție a fost semnificativ mai mare pentru oameni cu cât au fost vaccinați mai devreme, cu o tendință suplimentară de risc crescut de spitalizare. Rezultatele, au spus cercetătorii, sunt în concordanță cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi și a compușilor sistemului imunitar după patru până la șase luni.

S-a constatat că riscul de infecție a fost semnificativ mai mare pentru oamenii care au fost vaccinați mai devreme. Tot astfel, a crescut și riscul de spitalizare la persoanele infectate.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele sunt în concordanță cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi și a compușilor sistemului imunitar după patru până la șase luni.

În plus, vârstele oamenilor nu au avut niciun efect asupra scăderii eficacității serului, adică protecția vaccinului a scăzut pentru toată lumea, nu doar pentru oamenii mai în vârstă.

„Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, a spus dr. Barak Mizrahi, coordonatorul cercetării.

Mizrahi a explicat că eficacitatea serului s-a diminuat cu cât a trecut mai mult timp de la doza de rapel, ceea ce înseamnă că persoanele vaccinate în ianuarie erau mai expuse riscului de a contracta corona decât cele imunizate în februarie și așa mai departe.

Cu privire la durata eficienței dozei a treia, cercetărorul a afirmat că este ”dificil de spus în acest stadiu. Au început să fie colectate date preliminare, în diferite studii, care arată că anticorpii sunt în scădere și după a treia injecție. Cu toate acestea, nivelul de anticorpi nu este singurul factor când vine vorba de imunitate”.

Recent Posts

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

22 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

52 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Citeste si: