Persoanele vaccinate cu două injecții de vaccin Pfizer împotriva coronavirusului în ianuarie și februarie au avut o șansă cu 51% mai mare de a contracta virusul în iulie, comparativ cu cei care au fost vaccinați în martie sau aprilie, a arătat un nou studiu israelian publicat în Nature Communications.
Cercetarea a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Institutul KI și medici de la KSM Research and Innovation. Aceștia au folosit datele furnizate de Maccabi Health Services pentru a efectua un studiu de cohortă retrospectiv care compară ratele de incidență a infecțiilor episcopale și a spitalizărilor provocate de COVID-19 între persoanele imunizate la începutul campaniei (ianuarie si februarie) si cele vaccinate catre etapele ulterioare (martie si aprilie). Studiul a inclus peste 1,3 milioane de rapoarte, potrivit Jerusalem Post.
După cum s-a menționat, riscul de infecție a fost semnificativ mai mare pentru oameni cu cât au fost vaccinați mai devreme, cu o tendință suplimentară de risc crescut de spitalizare. Rezultatele, au spus cercetătorii, sunt în concordanță cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi și a compușilor sistemului imunitar după patru până la șase luni.
S-a constatat că riscul de infecție a fost semnificativ mai mare pentru oamenii care au fost vaccinați mai devreme. Tot astfel, a crescut și riscul de spitalizare la persoanele infectate.
Potrivit cercetătorilor, rezultatele sunt în concordanță cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi și a compușilor sistemului imunitar după patru până la șase luni.
În plus, vârstele oamenilor nu au avut niciun efect asupra scăderii eficacității serului, adică protecția vaccinului a scăzut pentru toată lumea, nu doar pentru oamenii mai în vârstă.
„Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, a spus dr. Barak Mizrahi, coordonatorul cercetării.
Mizrahi a explicat că eficacitatea serului s-a diminuat cu cât a trecut mai mult timp de la doza de rapel, ceea ce înseamnă că persoanele vaccinate în ianuarie erau mai expuse riscului de a contracta corona decât cele imunizate în februarie și așa mai departe.
Cu privire la durata eficienței dozei a treia, cercetărorul a afirmat că este ”dificil de spus în acest stadiu. Au început să fie colectate date preliminare, în diferite studii, care arată că anticorpii sunt în scădere și după a treia injecție. Cu toate acestea, nivelul de anticorpi nu este singurul factor când vine vorba de imunitate”.