Categories: Mediu curat

STUDIU: Incendiile uriaşe au cauzat emisii uriaşe de CO2 în 2023-2024

Incendiile, devenite mai frecvente şi mai devastatoare din cauza schimbărilor climatice, au emis cantităţi uriaşe de CO2 în 2023-2024, devastând anumite regiuni din Canada şi din Amazonia.

Incendiile din mediile naturale au cauzat emiterea a 8,6 miliarde de tone de CO2 la nivel global în sezonul martie 2023-februarie 2024, o cifră cu 16% peste medie. Potrivit unui bilanţ mondial inedit citat de AFP, aproximativ 3,9 milioane de kilometri pătraţi au fost mistuiţi de flăcări.

Datele sunt prezentate în prima ediţie a studiului „State of wildfires”, publicat în jurnalul Earth System Science Data, realizat de University of East Anglia şi de alte instituţii din Marea Britanie, care urmează să fie actualizat anual.

Emisiile provenite din incendiile din pădurile boreale ale Canadei au fost de peste nouă ori mai mari decât media ultimelor două decenii şi au contribuit la aproape un sfert din emisiile mondiale.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Peste 232.000 de persoane au fost evacuate doar în Canada, ceea ce subliniază gravitatea impactului asupra oamenilor”, aminteşte de asemenea studiul, conform sursei citate de Agerpres. Alte regiuni au suferit în mod deosebit, în special în Amazonia (Brazilia, Bolivia, Peru, Venezuela), Hawaii sau în Grecia.

„Anul trecut, incendiile au ucis oameni, au distrus case şi infrastructuri, cauzând evacuări în masă, ameninţând surse de venit şi deteriorând ecosisteme vitale”, subliniază Matthew Jones de la University of East Anglia, autorul principal al raportului.

Încălzirea cauzată de activitatea umană a crescut de cel puţin 20 de ori

Autorii concluzionează că schimbările climatice au crescut probabilitatea condiţiilor meteorologice care favorizează aceste incendii. Potrivit calculelor lor, încălzirea cauzată de activitatea umană a crescut de cel puţin 20 de ori probabilitatea unor condiţii meteorologice propice incendiilor în Amazonia occidentală.

Pentru viitor, astfel de incendii vor deveni mai probabile dacă omenirea va continua să emită cantităţi mari de gaze cu efect de seră – dar nimic nu este încă inevitabil. „Riscul poate fi minimizat. Nu este prea târziu”, a insistat Matthew Jones în timpul unei prezentări de presă.

Conform unui studiu publicat în iunie în jurnalul Nature Ecology & Evolution, numărul şi intensitatea incendiilor de pădure extreme, cele mai distructive şi poluante, s-au dublat la nivel global în ultimii 20 de ani, din cauza încălzirii climatice cauzate de activitatea umană.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

24 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

55 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: