Din cuprinsul articolului
Studiu. În timpul pandemiei, depresia și anxietatea la copii și tineri s-au dublat. „Țineți școlile deschise! Pot fi un refugiu pentru mulți dintre ei!”.
Întreruperea rutinelor copiilor din cauza pandemiei le-a afectat sănătatea mentală. Potrivit unui studiu, în timpul pandemiei, depresia și anxietatea la tineri s-au dublat comparativ cu nivelurile pre-pandemice, potrivit cercetării. Un adolescent din 4 la nivel global „se confruntă cu simptome de depresie crescute clinic, în timp ce 1 din 5 tineri se confruntă cu simptome de anxietate crescute clinic”.
„Rezultatele acestei analize sugerează că pandemia a provocat probabil o criză globală de sănătate mintală la tineri”, a declarat autorul studiului Sheri Madigan, profesor asociat de psihologie clinică și catedra de cercetare din Canada în determinanții dezvoltării copilului la Universitatea din Calgary.
Odată cu trecerea lunilor, aceste efecte negative asupra tinerilor s-au înrăutățit, a constatat studiul. Madigan consideră acest lucru ca fiind surprinzător, pentru că, în opinia sa, s-ar fi așteptat ca, în timp, copiii „să devină fi mai rezistenți și mai maleabili la provocările pandemiei” pe măsură ce persistă.
Această povară cumulativă s-ar putea datora izolării sociale persistente, reperelor ratate, problemelor financiare ale familiei și întreruperilor școlare extinse, conform analizei. Oamenii de știință intenționează continuarea studiilor pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a monitoriza efectele în curs.
Metaanaliza, publicată în JAMA Pediatrics, a analizat 29 de studii cu un total de peste 80.000 de participanți la nivel global, variind de la vârsta de 4 până la 17 ani cu o vârstă medie de 13. Studiile incluse, care au folosit date clinice empirice privind depresia și anxietatea, au fost efectuate în Asia de Est, Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu și America Centrală și de Sud.
Pandemia a creat condiții care ar fi putut exacerba aceste sentimente negative.
Potrivit studiului, aceste modificări au contribuit la creșterea simptomelor depresiei, cum ar fi
În plus, incertitudinea generală și întreruperile rutinelor zilnice cauzate de pandemie au crescut probabil simptomele anxietății generalizate la tineri, inclusiv frica, îngrijorarea incontrolabilă și hiper-excitarea, a menționat studiul.
Îngrijorarea pentru sănătatea familiei și a prietenilor, deoarece răspândirea Covid-19 a contribuit probabil și la creșterea anxietății copiilor, potrivit cercetării.
„Copiii și tinerii au suferit tulburări și stresuri extraordinare în timpul pandemiei care le-a afectat sănătatea mintală. Când problemele de sănătate mintală persistă și nu sunt soluționate corespunzător, ele pot avea consecințe durabile”, a spus Madigan, potrivit CNN.
Constatările studiului sunt în concordanță cu ceea ce Jenna Glover, psiholog clinic pentru copii și director de formare în psihologie la Spitalul de Copii din Colorado, a spus că vede pe teren. Nu a fost implicată în studiu.
„Perturbarea rutinelor și a consistenței lor este foarte dăunătoare pentru sănătatea mintală a unui copil. Stresul cronic și instabilitatea pe care o experimentează copiii pot duce la sentimente de lipsă de speranță, care este unul dintre factorii predictori de top ai ideii de sinucidere”, a spus Glover.
În plus față de creșterea generală a bolilor mintale ale tinerilor, studiul a constatat, de asemenea, că copiii mai mari au fost afectați mai grav decât cei mai mici, posibil din cauza pubertății și a modificărilor hormonale, în plus față de pierderea interacțiunii sociale.
Fetele au arătat o prevalență mai mare a depresiei și anxietății, care, conform studiului, este în concordanță cu cercetările anterioare pandemiei.
„Acest lucru nu este bun pentru tineri. Mai mult de atât, este deosebit de rău pentru femei”, a spus ea. „Gândirea la intervenții și proiecții reale vizate, bazată pe cunoașterea acelor lucruri, cred că este o metodă importantă de luat în considerare din acest studiu.”
Cercetătorii ar trebui să monitorizeze în continuare situația sănătății mintale a tinerilor pe măsură ce pandemia continuă și să examineze modalitățile de abordare a acestei crize, a spus Madigan. „Acesta este un moment critic. Când vorbim despre copii și tineri ca fiind viitorul societăților noastre, acest lucru nu ar putea fi mai real sau mai adevărat”, a spus Madigan.
În cazul în care tinerii dezvoltă prin aceasta pandemie niveluri în creștere de stres și provocări de sănătate mintală, societatea s-ar putea găsi în față unor provocări reale pe masură ce tineretul trece spre vârsta adultă.
Menținerea rutinelor regulate este parte integrantă a bunăstării tinerilor, a subliniat Brae Anne McArthur, cercetător postdoctoral la Universitatea din Calgary și psiholog clinic pentru copii care a fost, de asemenea, implicat în studiu.
„Știind că copiii și tinerii prosperă în contextul rutinelor clare, este important ca copiii și tinerii să rămână în școală și în activități extracurriculare”, a spus McArthur.
„De aceea, școlile ar trebui menținute deschise cât mai sigur posibil. Școlile pot fi un refugiu pentru mulți tineri, dar, de asemenea, până la 80% dintre tineri se bazează pe servicii și resurse școlare pentru a-și satisface nevoile de sănătate mintală. Dacă școlile sunt închise, mulți tineri care au nevoie de ajutor pot simți că nu au unde să se întoarcă pentru a-l obține, ceea ce ar putea avea consecințe drastice”, a spus Madigan.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…