Studiu: îmbolnăvirea rinichilor creşte alarmant riscul de AVC. Cum apar hemoragiile cerebrale

Un studiu condus de experți în neurologie și nefrologie de la universitatea Irvine, din California (SUA), dezvăluie pentru prima dată o legătură clară între boala cronică de rinichi (BCR) și creșterea bolilor cerebrovasculare.

Anterior se credea că efectele bolii renale asupra creierului se datorau în mare parte hipertensiunii arteriale, dar cercetătorii au descoperit că BCR a favorizat apariția microhemoragiilor cerebrale independent de tensiunea arterială.

Descoperirile, publicate recent online în Journal of Neuroinflammation, arată că un amestec de toxine dependente de bacterii derivate din intestine și uree, care se acumulează în insuficiența renală, poate provoca leziuni vasculare și microhemoragii la nivelul creierului.

Insuficiența renală cronică este din ce în ce mai mult recunoscută ca un factor de risc de AVC, dar relația sa exactă cu boala cerebrovasculară nu a fost până acum bine înțeleasă.

Acest studiu oferă o perspectivă cheie asupra mecanismelor care stau la baza leziunilor cerebrale care pot apărea în BCR, oferind noi ținte terapeutice care implică tratarea bolii renale, spune dr. Mark Fisher, profesor de neurologie la facultatea de medicină UCI și autor corespondent.

Boala cronică de rinichi produce microhemoragii cerebrale

„Observațiile au arătat că persoanele cu boală renală avansată prezintă un risc mai mare de AVC, ceea ce sugerează că, în cele din urmă, putem îmbunătăți sănătatea creierului prin reducerea bolii renale”, a declarat medicul.

Cercetătorii au împărțit la întâmplare șoareci femele și masculi în vârstă în grupuri de control și grupuri de boală renală cerebrală. Ei au descoperit că BCR produce microhemoragii cerebrale fără hipertensiune și într-o măsură mai mare la șoarecii cu leziuni renale mai severe.

Ei au observat, de asemenea, diferențe în funcție de sexul animalelor, respectiv masculii au prezentat o creștere mai pronunțată a microhemoragiilor decât femelele. „Efectele BCR sunt asociate cu afectarea barierei hemato-encefalice (BHE), cauzată de toxinele uremice și de microglia, celulele imune rezidente ale creierului”, a declarat dr. Wei Ling Lau, profesor asociat de medicină-nefrologie în cadrul facultății de medicină a UCI, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Potrivit acestuia, celulele inflamatorii din creier joacă un rol important în modul în care BCR cauzează boli cerebrovasculare, iar acum echipa încearcă să înțeleagă această relație mai în detaliu. „Rămâne de văzut dacă doar tratarea bolii renale de una singură va îmbunătăți sănătatea creierului”, a mai spus medicul.

Recent Posts

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

4 minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

34 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Citeste si: