Din cuprinsul articolului
Dieta are o importanţă primordială pentru persoanele cu diabet zaharat, care, pe lângă tratament prescris de medicul specialist, trebuie să respecte o serie de restricţii alimentare pentru normalizarea valorii zahărului în sânge.
De a lungul timpului, nutriţioniştii au realizat liste şi topuri cu alimente permise şi nepermise în meniul bolnavilor de diabet, însă un nou studiu dă noi speranţe acestor pacienţi.
Astfel, s-a descoperit că un aliment ieftin consumat ca gustare între mese poate stabiliza nivelul glicemiei.
Este vorba de stafide, care scad nivelul glucozei ăn doar câteva minute după consumarea lor. Acestea au un indice glicemic moderat scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă vârfuri ascuțite și scăderi ale nivelului de zahăr din sânge.
Medicii recomandă consumul cu moderaţie
Potrivit celui mai recent studiu publicat de cercetătorii americani în revista „The Physician”, timp de 12 săptămâni, peste 50 de bolnavi de diabet participanţi la studiu au consumat stafide după masa de prânz, iar nivelul glucozei a scăzut în medie cu 23%.
S-a mai constatat, de asemenea, că stafidele consumate dimineaţa, pe stomacul gol, au scăzut glicemia cu 19%.
Totuşi, medicii atrag atenţia că stafidele trebuie consumate cu moderaţie, pentru că au în compziţie zaharuri şi carbohidraţi (de exempolu, două linguri de stafide au aproximativ 15 grams de carbohidraţi). Ca fruct uscat, însă, stafidele nu au conținutul de apă al strugurilor obișnuiți.
Un sfert de cană de stafide are 108 calorii, 1 gram de proteine şi fibre, 21 de grame de zahăr şi 29 de grame de carbohidrați. Potrivit nutriţioniştilor, stafidele sunt o sursă bună de fier, calciu, potasiu, mangan şi vitamina B6.
Aceste fructe cu un conţinut scăzut de calorii au valori nutriţionale mari, ceea ce este important pentru diabetici. De pildă, fibrele asigură sănătatea aparatului digestiv, iar calciul este vital pentru oase, în vreme ce potasiul protejează sistemul nervos şi fortifică masa musculară.
Nutriţioniştii recomandă consumul a 1-2 linguri de stafide adăugat în cerealele de la micul dejun sau ca gustare cu iaurt degresat.