Din cuprinsul articolului
Studiu. Greutatea mamei însărcinate, glucoza și tensiunea arterială afectează dimensiunea bebelușului.
Excesul de greutate sau obezitatea în timpul sarcinii face ca bebelușii să se nască mai mari, potrivit unor noi cercetări. Studiul, condus de universitățile din Exeter și Bristol, a constatat, de asemenea, că un nivel mai ridicat al glicemiei (zahăr) în timpul sarcinii face ca bebelușii să se nască mai mari.
În același timp, însă, tensiunea arterială mai mare în timpul sarcinii face ca bebelușii să fie mai mici.
Studiu. Greutatea mamei însărcinate, glucoza și tensiunea arterială afectează dimensiunea bebelușului
Se știe de mult că femeile care sunt supraponderale sau care au diabet în timpul sarcinii tind să aibă copii mai mari . Cu toate acestea, până acum nu a fost clar dacă dimensiunea bebelușului a fost cauzată de aceste caracteristici ale mamei sau ce factori ar putea fi importanți în legarea dimensiunii unei mame de cea a bebelușilor ei.
Acum, într-o colaborare internațională de cercetare condusă de universitățile din Exeter și Bristol, cercetătorii au arătat că excesul de greutate și nivelurile mai ridicate de glucoză la mame fac ca bebelușii lor să se nască mai grei, în timp ce tensiunea arterială mai mare determină o greutate mai mică la naștere.
Echipa a concluzionat că viitoarele mame care au nivelul zahărului în sânge mai mare tind să aibă copii mai mari, chiar și într-un interval sănătos.
Spre deosebire de unele studii anterioare, cercetarea, publicată în jurnalul medical JAMA , a mai constatat că lipidele din sângele mamelor (nivelurile de grăsime) care sunt, de asemenea, legate de supraponderalitatea, nu păreau importante în determinarea mărimii bebelușului.
„Nașterea foarte mare sau foarte mică poate prezenta riscuri pentru sănătatea unui nou-născut, mai ales atunci când acesta se află la capătul extrem al spectrului. Iar greutatea mai mică la naștere este, de asemenea, asociată cu boli precum diabetul de tip 2 mai târziu în viață.
Înțelegerea care caracteristici ale unei mame influențează greutatea la naștere a puilor ei, ne poate ajuta în cele din urmă să adaptăm gestionarea unei sarcini sănătoase și să reducem numărul de copii născuți prea mari sau prea mici”, a declarat Dr. Rachel Freathy, de la Facultatea de Medicină a Universității din Exeter, care a condus studiul, potrivit medicalxpress.com.
Studiul s-a bazat pe o metodă genetică. Au fost culese date despre 30.000 de femei
Cercetătorii au folosit date de la peste 30.000 de femei sănătoase și bebelușii lor în 18 studii. Ei au examinat variante genetice asociate cu indicele de masă corporală al mamelor , nivelurile de glucoză din sânge și lipide și tensiunea arterială, împreună cu măsurători ale acestor caracteristici în timpul sarcinii.
Au studiat și greutatea tuturor bebelușilor la naștere. Toate femeile aveau ascendență europeană și trăiau în Europa, America sau Australia. Bebelușii născuți între 1929 și 2013 au fost incluși în studiu.
„Multe cercetări privind sarcina și greutatea la naștere s-au bazat pe observație, dar acest lucru poate face foarte dificilă determinarea cauzei și ce este efectul, creând o imagine confuză pentru mame, clinicieni și lucrătorii din domeniul sănătății.
Metoda noastră genetică este mai robustă, dând dovezi clare că greutatea mamei, glucoza și tensiunea arterială afectează dimensiunea bebelușului”, a declarat dr. Jess Tyrrell, de la Facultatea de Medicină a Universității din Exeter, co-conducătorul lucrării.
Interesant este că, deși excesul de greutate sau obezitatea este de obicei asociată cu o tensiune arterială mai mare, cercetătorii au descoperit că tensiunea arterială mai mare face ca bebelușii să se nască mai mici, sugerând că există factori complicați care afectează creșterea în uter.
„Acesta este o cercetare cu adevărat importantă care nu ar fu putut fi făcută decât cu colaborarea unui număr mare de oameni de știință și implicarea participanților din mai multe țări, iar noi suntem recunoscători tuturor celor implicați.
Vom continua să lucrăm împreună pentru a răspunde la următoarea întrebare importantă, și anume: Dacă efectele greutății, glucozei și tensiunii arteriale a mamelor asupra greutății bebelușilor lor la naștere au un efect de durată pe măsură ce copiii lor cresc și devin ei înșiși adulți – copiii născuți de femei cu niveluri ridicate de glucoză în timpul sarcinii continuă să fie mai grei pe tot parcursul vieții?”, a spus și profesorul Debbie Lawlor, de la Universitatea din Bristol, care a co-condus studiul.