Din cuprinsul articolului
Nediagnosticată la timp şi netratată, hipertensiunea arterială poate pune în pericol sănătatea, putând provoca boli grave de inimă sau un AVC.
Un nou studiu arată că un fruct comun, bogat în potasiu, poate fi mai eficient în reducerea tensiunii arteriale decât renunțarea la sare, dacă este adăugat în dietă. Cercetătorii spun că echilibrul dintre potasiu și sodiu este esențial pentru sănătatea cardiovasculară.
Controlul nivelului de potasiu din alimentație, esenţial în prevenţia HTA
Aproape o treime dintre adulții din întreaga lume sunt afectați de hipertensiune arterială și complicațiile acesteia. În aceste condiţii, controlul nivelului de potasiu din alimentație prin consumul mai mare de banane ar putea fi cheia pentru reducerea tensiunii arteriale, mai degrabă decât doar reducerea consumului de sodiu, sugerează un nou studiu citat de The Independent.
În prezent, medicii recomandă pacienților cu hipertensiune arterială să reducă consumul de sare pentru a controla nivelurile de sodiu din organism. Cu toate acestea, noul studiu, publicat în American Journal of Physiology-Renal Physiology, recomandă ca acești pacienți să includă bananele în alimentația lor, pe lângă reducerea sării, pentru a-și reglementa mai eficient tensiunea arterială.
„De obicei, atunci când avem HTA, ni se recomandă să consumăm mai puțină sare”, atrage atenția Anita Layton, unul dintre autorii studiului de la Universitatea din Waterloo.
„Cercetările noastre sugerează că adăugarea unor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele sau broccoli, ar putea avea un impact pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât doar reducerea aportului de sare din alimentaţie”, a explicat experta.

De ce e important raportul sodiu/potasiu
Sodiul și potasiul sunt electroliți care ajută corpul să transmită semnale electrice pentru a contracta mușchii. Ei joacă, de asemenea, un rol în alte funcții esențiale, cum ar fi retenția de apă. Studiul recent spune că creșterea raportului de potasiu față de sodiu ar putea fi mai eficientă pentru reducerea tensiunii arteriale decât doar reducerea consumului de sodiu.
În timp ce cercetările anterioare au arătat că creșterea potasiului din alimentație ajută la controlul tensiunii arteriale, echilibrul exact între potasiu și sodiu care trebuie menținut pentru un efect optim rămânea neclar.
„Deși relația dintre consumul excesiv de sodiu din alimentație și hipertensiunea arterială este bine acceptată în rândul publicului, efectele benefice ale unui consum mai mare de potasiu din alimentație au primit, istoric, mai puțină atenție”, spun cercetătorii potrivit sursei citate de Digi 24.
Hipertensiunea, o problemă de sănătate larg răspândită
Noul studiu folosește un model matematic specific pe sexe pentru a evalua modul în care raportul potasiu/sodiu influențează corpul, simulând diferite niveluri de sodiu și potasiu în organism și efectele acestora asupra tensiunii arteriale.
De exemplu, studiul arată că bărbații dezvoltă mai ușor hipertensiune arterială decât femeile aflate în perioada premenopauzală.
Cu toate acestea, bărbații sunt, de asemenea, mai susceptibili să răspundă pozitiv la un raport mai mare de potasiu față de sodiu. Noua metodă ar putea ajuta la realizarea de experimente pentru a identifica rapid și etic modul în care diferiți factori influențează corpul, spun cercetătorii.
„Oamenii primitivi consumau multe fructe și legume, iar în acest fel, sistemele noastre de reglementare a corpului ar fi evoluat pentru a funcționa cel mai bine cu o dietă bogată în potasiu și săracă în sodiu”, spune Melissa Stadt, alt autor al studiului.