Din cuprinsul articolului
STUDIU. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, zeci de milioane de oameni din întreaga lume au diabet, dintre care aproximativ 90-95% au diabet de tip 2. Rezistența la insulină este un precursor comun al diabetului de tip 2.
Un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a constatat că unele fructe sunt capabile să îmbunătățească sensibilitatea la insulină și să scadă riscul de diabet.
Conform medicilor, insulina este un hormon care ajută la mutarea zaharurilor din sânge în celule, astfel încât să poată fi folosit ca energie. Când apare rezistența la insulină, celulele răspund mai puțin bine la acest hormon, astfel încât pancreasul răspunde producând mai mult din el.
Potrivit cercetărilor medicale, pacienții care suferă de obezitate sau afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic (PCOS) au rezistență la insulină. Dacă insulina produsă nu este suficientă pentru a trage zaharurile în celulele corpului, pentru energie, nivelul zahărului din sânge crește. Asta poate duce la diabet de tip 2, care vă expune un risc mai mare pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și pierderea vederii.
Rezistența la insulină
Există modalități de a preveni și de a gestiona rezistența la insulină. Una dintre ele este alimentația. Potrivit unui studiu din 2021 publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, consumul de fructe a fost legat de o mai bună sensibilitate la insulină și de un risc redus de a dezvolta diabet.
Un studiu din 2019 publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică a constatat că adolescenții cu un aport scăzut de fibre aveau niveluri mai mari de insulină de jeun, ceea ce sugerează rezistența la insulină. Aceste descoperiri sunt susținute de o meta-analiză publicată în Journal of Functional Foods în 2021, care a arătat că atât produsele din fibre solubile, cât și fibrele alimentare au îmbunătățit sensibilitatea la insulină la persoanele cu diabet de tip 2.
Sursa de antioxidanti
Antioxidanții pot juca un rol în reducerea rezistenței la insulină și prevenirea diabetului. De exemplu, un studiu din 2022 publicat în revista Antiaxisants a constatat că participanții cu cel mai mare aport de antioxidanți au avut rate mai scăzute de prediabet și rezistență la insulină. Un studiu din 2019 publicat în Jurnalul European de Epidemiologie a arătat rezultate similare.
Para, fructul- minune pentru rezistența la insulină
S-a demonstrat că anumite fructe reduc riscul de a dezvolta diabet, iar cel mai bun fruct pentru rezistența la insulină este para.
O pară medie are 5,5 grame de fibre – 20% din valoarea zilnică – și 27 de grame de carbohidrați. Perele sunt și o sursă bună de antioxidanți, precum vitamina C și polifenoli. O meta-analiză din 2017 publicată în Food & Function a constatat că consumul de pere și mere a redus riscul de diabet de tip 2 cu 18%. Cercetătorii au descoperit că și o singură porție de pere și mere pe săptămână a redus riscul de diabet de tip 2 cu aproape 13%.
Iată care sunt cele mai recomandate 5 alimente care scad rezistența la insulină:
1. Fulgii de ovăz
Fulgii de ovăz, dar și semințele de psyllium, fasolea și mazărea conțin fibre solubile. Unul dintre numeroasele lor beneficii pentru sănătate este de a reduce absorbția glucozei în sânge. Fibrele solubile cresc sensibilitatea celulelor la insulină, potrivit unui studiu publicat în revista științifică British Journal of Nutrition.
2. Legumele și fructele colorate
Legumele sunt, de asemenea, bogate în fibre și se află pe lista celor mai recomandate alimente care scad rezistența la insulină. Vegetalele colorate au și un conținut crescut de antioxidanți – polifenoli care au proprietatea de a reduce rezistența la insulină și riscul de diabet zaharat, susțin studiile.
3. Ierburile aromatice și condimentele
Studiile au arătat că o parte dintre ierburile și condimentele adăugate în preparate au un efect de reducere a rezistenței la insulină:
4. Ceaiul verde
Polifenolii din acest sortiment de ceai sunt antioxidanți puternici cu numeroase efecte benefice pentru sănătate. Unul dintre acești polifenoli, galatul de epigalocatechină, ajută în mod deosebit la controlul glucozei din sânge.
Consumul de ceai verde crește sensibilitatea la insulină, este concluzia unei metaanalize care a inclus 17 studii.
5. Oțetul de mere
Dacă este consumat cu moderație, oțetul de mere are un efect de reducere a glicemiei la persoanele diabetice, după cum au arătat numeroase cercetări. Consumul în exces poate avea, însă, efecte nedorite pentru sănătate.
După o masă bogată în carbohidrați, oțetul de mere crește cu 34% sensibilitatea la insulină a persoanelor care au rezistență la insulină și cu 19% pe cea a bolnavilor cu diabet zaharat de tip 2, susține un studiu publicat în 2004 în jurnalul academic Diabetes Care.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…