Din cuprinsul articolului
Studiu. Efectul secundar al fumatului asupra creierului. Dintotdeauna medicii au subliniat importanța renunțării la obiceiul nesănătos de a fuma cât mai curând posibil pentru a evita riscul de boli mortale precum cancerul, atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
Acest lucru se datorează faptului că fumatul, în toate privințele, este considerat incredibil de dăunător pentru plămâni. Dar există mai multe riscuri de a suferi leziuni cerebrale.
Potrivit unui nou studiu, fumatul zilnic poate reduce dimensiunea creierului. Noua cercetare sugerează că creierul fumătorilor zilnici este cu 65,5 cm cubi mai mic decât al celor care nu au fumat niciodată.
Pentru aceasta, oamenii de știință au analizat scanările creierului oamenilor de la Biobank din Marea Britanie, împreună cu obiceiurile de fumat auto-raportate. Participanții la această cercetare au completat sondaje în perioada 2006-2010 și 2012-2013. În a doua fază au fost supuși și RMN.
S-a observat că persoanele care nu au fumat niciodată au avut un volum mai mare al creierului decât cei care au fumat. Diferența a reprezentat o scădere de 5 cm cubi în materia cenușie, care joacă un rol în emoție și memorie și o scădere de 1,6 cm cubi în materia albă, care permite transferul de informații.
Cu toate acestea, frecvența fumatului a avut și un impact puternic asupra contracției creierului. Dar cei care au renunțat la acest obicei au asistat la o scădere inversă a masei creierului. În fiecare an, renunțarea la țigări a contribuit la creșterea cu 0,80 cm cubi a volumului materiei cenușii.
Cercetarea a apărut în medRxic și nu a fost încă revizuită de colegi.
Atrofia cerebrală sau micșorarea creierului se întâmplă odată cu vârsta peste ore. Simptomele sale sunt:
Pentru a te lasa definitiv de fumat, este important sa conditionezi creierul si corpul pentru a se obisnui sa traiasca fara tigara:
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…