STUDIU. Doi factori noi care pot duce la apariţia bolii Alzheimer

Din cuprinsul articolului

Cercetătorii au identificat pierderea vederii și colesterolul ridicat ca doi noi factori de risc pentru demență, potrivit unui studiu recent publicat în revista The Lancet.

Aceste condiții se alătură unei liste existente de 12 factori de risc modificabili, incluzând fumatul, obezitatea și hipertensiunea.

Studiul, făcut de 27 de experți în domeniul demenței, sugerează că aproximativ 7% din cazurile de demență pot fi legate de nivelul ridicat al colesterolului LDL la mijlocul vieții, în timp ce 2% pot fi asociate cu pierderea vederii netratată la vârste înaintate, notează revista Health.

Milioane de cazuri de demenţă ar putea fi evitate acţionând asupra unor factori precum fumatul şi poluarea. Boala Alzheimer este cea mai cunoscută şi cea mai răspândită dintre aceste patologii, care degradează în general ireversibil memoria şi limbajul pacienţilor.

Cum ne putem feri de demenţă

„Aceste constatări oferă speranță”, a declarat autorul principal Gill Livingston, profesor de psihiatrie a persoanelor în vârstă la University College London. „Deși schimbarea este dificilă, noua noastră sinteză de dovezi arată cum indivizii își pot reduce riscul de a face boala Alzheimer”.

Cercetătorii estimează că abordarea tuturor celor 14 factori de risc ar putea preveni sau întârzia până la 45% din cazurile de demență. Ei recomandă ca oamenii să prioritizeze activitatea cognitivă, fizică și socială atât la mijlocul vieții, cât și la bătrânețe, relatează Mediafax.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Experții încurajează oamenii să discute cu medicii lor despre evaluarea și gestionarea acestor factori de risc. Detectarea timpurie și intervenția pot juca un rol crucial în prevenirea sau încetinirea progresiei demenței.

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla până în 2050, ajungând la 153 de milioane, iar experţii au declarat că aceasta reprezintă o ameninţare în creştere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate şi de asistenţă socială.

Recent Posts

FOTO. Nuntă ca-poveşti pentru medicul care a gestionat vaccinarea anti-COVID-19 în România

Deşi a fost însurat timp de 20 de ani cu o colegă medicinistă, cu care…

31 de minute ago

HOROSCOP. 3 semne zodiacale scapă de necazuri până la sfârșitul anului

Astrologia ne oferă oportunitatea de a privi viitorul și de a înțelege ce ne așteaptă.…

o oră ago

Prof. dr. Vlad Ciurea dezvăluie ce fruct de sezon curăţă celulele nervoase

Odată cu scăderea temperaturilor, apariţia ploilor și reducerea orelor de lumină solară, multe persoane se…

2 ore ago

PONTURI. Cum poate fi evitată agravarea artritei toamna

Toamna, vremea ploiasă şi rece poate agrava artrita. Medicii spun că pentru a preveni durerea,…

2 ore ago

MISTERUL din spatele CIFRELOR 3,6,9. Cheia originii UNIVERSULUI?

Despre secretele numerelor 3,6,9, puterea și importanța lor a vorbit pentru prima dată în istoria modernă savantul…

3 ore ago

Medic: Acest tip de pește normalizează pulsul și prelungește viața

Medicul nutriționist Marina Sorokina a explicat de ce acest tip de pește, care este atât…

4 ore ago

Citeste si: