Sari la conținut

STUDIU. Doar 5 minute de exerciţii fizice în fiecare zi reduc tensiunea arterială crescută

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Exerciţiile fizice realizate timp de cinci minute în fiecare zi ar putea reduce tensiunea arterială, potrivit unui nou studiu publicat de experţi de Universitatea din Sydney şi University College din Londra.

Cercetarea sugerează că efectuarea în fiecare zi a cinci minute de activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor, poate contribui la scăderea tensiunii arteriale.

Evitarea sedentarismului, prioritară pentru hipertensivi

Astfel, specialiştii au constatat că petrecerea timpului în poziţie aşezată şi somn (ProPASS) şi înlocuirea comportamentului sedentar cu câteva minute de exerciţii fizice în fiecare zi pot avea ca rezultat o reducere semnificativă din punct de vedere clinic a tensiunii arteriale.

tensiune arteriala
Sursă foto: Shutterstock

„Hipertensiunea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel global, dar, spre deosebire de unele cauze majore ale mortalităţii cardiovasculare, ar putea exista modalităţi relativ accesibile de abordare a acestei probleme, în plus faţă de medicaţie”, a declarat Emmanuel Stamatakis, coautor al studiului şi director al Consorţiului ProPASS din partea Universităţii Sydney.

„Descoperirea că efectuarea a doar cinci minute suplimentare de exerciţii fizice pe zi ar putea fi asociată cu o scădere măsurabilă a tensiunii arteriale subliniază cât de puternice ar putea fi seturile scurte de mişcări de mai mare intensitate pentru gestionarea tensiunii arteriale”, a adăugat el.

Autorii studiului citat de Agerpres au analizat date colectate de la 14.761 de voluntari pentru a vedea în ce măsură înlocuirea unui tip de mişcare cu un altul este asociată cu tensiunea arterială.

20 de minute de exerciţii fizice pe zi reduc cu 28% riscul de boli cardiovasculare

Echipa a estimat că înlocuirea comportamentului sedentar cu cel puţin 20 de minute de exerciţii fizice pe zi ar putea reduce incidenţa bolilor cardiovasculare cu 28%.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că 1,28 miliarde de adulţi cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială şi tensiune arterială crescută în mod constant, iar 46% din adulţii cu hipertensiune nu sunt conştienţi că au această afecţiune.

De altfel, potrivit statisticilor, hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru mortalitate, fiind responsabilă pentru 10,8 milioane de decese pe an.

Pe lângă schimbarea stilului de viaţă, inclusiv o atenţie mai mare la tipurile de alimente consumate zilnic, este importantă medicaţia precrisă de medic.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel