Sari la conținut

STUDIU despre somn. S-a descoperit în cât timp ar trebui să adormim

somn
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Somn bun

STUDIU despre somn. Mulți cred că, odată ce pun capul pe pernă, trebui să adoarmă imediat și să se trezească după aproximativ opt ore, complet odihniți. Realitatea este alta. Oamenii de știință vin cu explicații.

În cât timp ar trebui să adormim?

Un somn sănătos este ciclic pe parcursul nopții, unul în care trecem prin diferite etape de somn și ne trezim de mai multe ori. Unii oameni își amintesc una sau mai multe dintre aceste treziri, alții nu, scrie sciencealert.com.

Ciclurile de somn, ca un montagne russe. La vârsta adultă, somnul nostru trece prin diferite cicluri și scurte treziri în timpul nopții. Fiecare ciclu de somn durează aproximativ 90 de minute.

De obicei, începem noaptea cu un somn ușor, apoi trecem în etapele mai profunde de somn și mergem din nou în faza REM (Rapid Eye Movement), care este adesea asociată cu visele.

Dacă dormi bine, vei avea cea mai mare parte a somnului profund în prima jumătate a nopții, în timp ce somnul REM apare mai frecvent în a doua jumătate.

Adulții trec prin cinci sau șase cicluri de somn într-o noapte, și este complet normal să ne trezim scurt la sfârșitul fiecărui ciclu. Asta înseamnă că ne putem trezi de cinci ori pe parcursul nopții.

 ”Somn bun”

Deseori veți auzi că adulții au nevoie de șapte – nouă ore de somn pe noapte. Însă, un somn bun înseamnă mai mult decât numărul de ore, contează și calitatea.

Pentru majoritatea oamenilor, a dormi bine înseamnă să poți adormi la scurt timp după ce te-ai așezat în pat (în aproximativ 30 de minute), să dormi fără treziri prelungite și să te trezești simțindu-te odihnit și pregătit pentru zi.

Nu ar trebui să te simți prea somnoros în timpul zilei, mai ales dacă dormi regulat cel puțin șapte ore de somn odihnitor pe noapte (aceasta este regula de bază).

Dacă observați că vă simțiți obosit fizic, că aveți nevoie să dormiți în mod regulat și tot nu vă simțiți odihnit, ar putea fi util să consultați un medic, deoarece pot exista diferite motive pentru acest lucru.

Tulburările de somn

Până la 25% dintre adulți suferă de insomnie, o tulburare de somn în care poate fi dificil să adormi sau să rămâi adormit, ori te poți trezi mai devreme decât ți-ai dori.

Ratele tulburărilor de somn comune, cum ar fi insomnia și apneea de somn, în care respirația se oprește parțial sau complet de multe ori în timpul nopții, cresc odată cu vârsta, afectând 20% dintre adulții tineri și 40% dintre cei de vârstă mijlocie. Există tratamente eficiente, așa că e important să căutați ajutor.

Dincolo de tulburările de somn, somnul nostru poate fi perturbat de afecțiuni cronice, cum ar fi durerile, sau de anumite medicamente.

Motive pentru care nu dormim bine

Potrivit experților, exista multe motive pentru care nu dormim bine. Unii dintre noi sunt treziți de copii, animale de companie sau zgomote din trafic pe parcursul nopții. Aceste „treziri forțate” ne pot face să avem dificultăți în a ne ridica dimineața, să rămânem mai mult timp în pat și să ne simțim mai puțin mulțumiți de somnul nostru. Pentru unii oameni, trezirile nocturne nu au o cauză clară.

Treziri reprezinte, o problemă?

Un mod bun de a spune dacă aceste treziri reprezintă o problemă este să vă gândiți la modul în care vă afectează. Dacă provoacă frustrare sau îngrijorare, sau vă influențează felul în care vă simțiți și funcționați pe timpul zilei, ar putea fi un semn că ar trebui să căutați ajutor.

De asemenea, poate fi greu să vă treziți dimineața. Acest lucru poate avea diverse cauze, inclusiv faptul că nu dormiți suficient, că vă culcați sau vă treziți la ore neregulate – sau chiar ceasul biologic intern, care poate influența momentul în care corpul preferă să doarmă.

Dacă vă lupțați în mod regulat să vă treziți la muncă, poate fi un indiciu că ar trebui să căutați ajutor. Unele dintre aceste aspecte pot fi explorate împreună cu un psiholog specializat în somn, dacă devin îngrijorătoare.

Dispozitivele de monitorizare a somnului

Este important să rețineți că dispozitivele de monitorizare a somnului pot varia în acuratețe în ceea ce privește observarea diferitelor etape ale somnului. Deși pot oferi o estimare generală, nu sunt o măsură perfectă.

Polisomnografia efectuată în laborator este standardul de aur pentru a examina etapele somnului. O polisomnografie examinează respirația, saturația de oxigen, undele cerebrale și ritmul cardiac în timpul somnului.

În loc să analizați cu atenție datele nocturne, inclusiv etapele somnului de pe un monitor de somn, poate fi mai util să vă concentrați pe tiparele generale ale somnului (orele de culcare și trezire) de-a lungul timpului.

Înțelegerea tiparelor de somn vă pot ajuta să identificați și să ajustați comportamentele care vă afectează somnul, cum ar fi rutina înainte de culcare și mediul de somn, potrivit sursei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel