Studiu: Demența, una dintre afecțiunile cauzate de aceste boli metabolice
Din cuprinsul articolului
Studiu: Demența este una dintre afecțiunile cauzate de aceste boli metabolice. La fiecare trei secunde, o persoană este diagnosticată cu demență.
Un studiu recent arată că bolile metabolice par să aibă legătură cu sănătatea creierului. Iar demența este una dintre afecțiunile asupra cărora cercetătorii australieni s-au concentrat în cel mai recent studiu publicat pe site-ul Universității din Australia de Sud.
„La fiecare trei secunde, cineva din lume este diagnosticat cu demență. Și, deși nu există un remediu cunoscut, pot apărea modificări ale creierului cu ani înainte de diagnosticarea demenței.
Acum, un prim studiu mondial de la Centrul Australian pentru Sănătate de Precizie al Universității din Australia de Sud a găsit o legătură între metabolism și măsurile creierului legate de demență, oferind informații valoroase despre boală.
Obezitatea legată de stresul hepatic
În urma cercetărilor efectuate pe informațiile despre 26.239 de persoane dintr-o bază de date britanică numită Biobank, cercetătorii au descoperit că cei cu obezitate legată de stresul hepatic sau de inflamație și stresul renal, au avut cele mai adverse constatări ale creierului.
Totodată, studiul a măsurat asocierile a șase profiluri metabolice diverse și 39 de bio-indicatori cardiometabolici cu măsurile de scanare a creierului RMN pentru determinarea volumului acestuia, a leziunilor cerebrale și a acumulărilor de fier, pentru a identifica factorii de risc timpurii pentru demență.
Persoanele cu profiluri metabolice legate de obezitate au avut mai multe șanse de a avea profiluri RMN adverse, relevând volume mai scăzute ale hipocampului și substanței cenușii, o extindere mai mare a leziunilor cerebrale și o acumulare mai mare de fier. (…)
Potrivit cercetătorilor care au participat la acest studiu, „ este clar faptul că profilurile metabolice sunt asociate cu aspecte ale sănătății creierului.
De asemenea, am găsit asocieri cu mulți bioindicatori individuali care pot oferi indicii asupra proceselor care duc la demență.” (…)
Totuși, oamenii de știință admit faptul că mai este nevoie de continuarea studiilor pentru a vedea dacă se confirmă descoperirile de până acum
„Corpul uman este complex și avem nevoie de mai multe studii pentru a afla exact de ce și cum apar aceste asociații.”, spun oamenii de știință citați de University of South Australia.