Sari la conținut

Studiu: de ce unii oameni se confruntă cu long covid?

LONG Covid subminează calitatea vieții pentru o gamă largă de oamei din întreaga lume. Cercetătorii au făcut o descoperire în înțelegerea a ceea ce cauzează simptomele lungi de Covid – care sunt implicațiile?

Long Covid este un termen oarecum opac și este greu de evaluat amploarea problemei. În general, a ajuns să descrie simptomele de Covid care se întind luni, dacă nu ani, după ce infecția inițială a dispărut. Fenomenul i-a uimit pe cercetători, dar o nouă descoperire marchează o descoperire majoră.

Cercetătorii de la Universitatea Sheffield și Universitatea Stanford din SUA au descoperit că există semnale genetice specifice la persoanele care dezvoltă Covid-ul de lungă durată.

Au fost identificați anterior o serie de factori de risc, cum ar fi indicele de masă corporală și problemele de sănătate subiacente, dar nu a dezvăluit imaginea completă: indivizii aparent sănătoși au fost, de asemenea, doborâți de Covid-ul lung.

Această cercetare de pionierat, publicată în jurnalul Cell Systems, și-a propus să caute o explicație alternativă a motivului pentru care unii oameni cu COVID-19 se îmbolnăvesc grav sau mor, în timp ce alții au puține simptome.

Folosind învățarea automată, cercetătorii de la Universitatea Sheffield și Stanford Medicine au identificat mai mult de 1.000 de gene legate de dezvoltarea cazurilor severe de COVID-19 care au necesitat suport pentru respirație sau au fost fatale.

Echipa a reușit, de asemenea, să identifice tipuri specifice de celule în care acele gene acționează.

Este unul dintre primele studii care leagă genele asociate coronavirusului cu funcții biologice specifice.

Doctorul Johnathan Cooper-Knock, lector clinic NIHR în cadrul Departamentului de neuroștiință de la Universitatea din Sheffield și coautor al studiului, a declarat: „În timpul cercetării, am descoperit arhitectura genetică care stă la baza infecției cu coronavirus și am constatat că aceste 1.000 de gene reprezintă trei sferturi din factorii genetici pentru COVID-19 sever. Acest lucru este semnificativ pentru a înțelege de ce unii oameni au avut simptome mai severe de Covid-19 decât alții.”

Echipa de cercetare a folosit mai multe seturi mari de date pentru a despacheta genetica din spatele COVID-19 sever.

Primul set de date conținea informații genetice din țesutul pulmonar uman sănătos. Datele au ajutat la identificarea expresiei genelor în 19 tipuri diferite de celule pulmonare, inclusiv celulele epiteliale care căptușesc tractul respirator și sunt prima apărare împotriva infecțiilor.

Alte date au provenit de la COVID-19 Host Genetics Initiative, unul dintre cele mai mari studii genetice asupra pacienților cu coronavirus grav bolnavi.

Cercetătorii au căutat în date indicii genetice – mutații ADN, numite polimorfisme cu un singur nucleotid – care ar putea indica dacă cineva prezintă un risc mai mare de COVID-19 sever.

Ei au urmărit dacă unele mutații au apărut mai mult sau mai puțin  la pacienții cu COVID-19 cu boală severă.

Mutațiile care au continuat să apară sau au fost absente în mod semnificativ la pacienții care au dezvoltat COVID-19 sever au sugerat că aceste variații ar putea fi în spatele severității infecției.

Dar mutațiile genetice singure pot fi dificil de interpretat. Pentru a înțelege mai bine descoperirile lor, echipa a folosit alte date care descriu care regiuni ale genomului sunt importante pentru diferite tipuri de celule din țesutul pulmonar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel