Muzica pe care o ascultați la mese poate afecta tipul de mâncare pe care o consumați. Aceasta este constatarea unui nou studiu de la Universitatea Aarhus din Danemarca, care a comparat alegerile alimentare atunci când oamenii ascultau diferite tipuri de muzică, conform Daily Mail.
Un grup a ascultat muzică lentă, celălalt o compoziție rapidă, mai puțin armonioasă, redată cu o tastă minoră, cunoscută pentru a declanșa emoții precum tristețe sau suspans.
Studiul publicat în jurnalul Appetite, a concluzionat că grupul care a ascultat muzică lentă are mai multe șanse să aleagă alimente mai sănătoase. Cel mai probabil, oamenii din acest grup nu au fost distrași sau nu au experimentat emoții negative și au putut acorda mai multă atenție alegerilor alimentare.
Nu este prima dată când se arată că zgomotul afectează ceea ce mâncăm.
În 2013, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au analizat 24 de studii privind efectele distragerii prin zgomot și stimulii vizuali, cum ar fi televizorul, și au constatat că nu numai că mâncăm mai multe alimente la o masă atunci când suntem distrasi, dar mâncăm mai mult la următoarea , de asemenea.
Se crede că acest lucru se datorează faptului că atunci când decidem ce să mâncăm la o masă, subconștient, luăm în calcul și consumul la ultima, echilibrând aportul nostru.
Dar dacă suntem distrași, amintirea noastră despre ultima masă nu este atât de puternică și sistemul nostru de echilibrare internă nu funcționează la fel de bine.
De fapt, unii experți spun că orice muzică – sau alt zgomot deranjant, cum ar fi televizorul sau conversația – ar trebui evitată la ora meselor și sugerează că este un instrument eficient pentru controlul consumului de alimente.
În New York, o mișcare pentru a începe ziua cu un mic dejun tăcut acasă a luat avânt ca o modalitate de a face față stresului pandemiei.
Între timp, „alimentația conștientă” (o parte din care se concentrează asupra consumului lent, fără întrerupere) este listată în orientările dietetice naționale ale Germaniei ca o modalitate de abordare a tuturor meselor și gustărilor. Dar cum te ajută să mănânci în tăcere?
„Pur și simplu, redu distracțiile care pot promova consumul excesiv și pot crește plăcerea mesei”, spune profesorul Jason Halford, specialist în psihologie și obezitate, de la Universitatea din Leeds. De asemenea, declanșează un fenomen numit „efectul crunch” de către cercetători, care cred că auzindu-te mâncând alimente zgomotoase te încurajează să-ți încetinești consumul.
Termenul a fost inventat în 2016 de oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Colorado din SUA, care au descoperit că oamenii mănâncă cu 31% mai puțini covrigi când se aud mâncând.
„Credem că sunetul crăpăturilor creează„ puncte de pauză ”naturale, moment în care consumatorul devine mai conștient de comportamentul lor și poate lua în considerare cantitatea de mâncare pe care a consumat-o, a declarat pentru Good Health co-autorul studiului, Gina Slejko. Ca urmare, pot încetini sau înceta să mănânce.”
Mâncatul în liniște vă poate ajuta să vă concentrați asupra gustului mâncării.