Categories: Expertul zilei

STUDIU. De ce femeile ar trebui să doarmă mai mult decât bărbații?

STUDIU. De ce femeile ar trebui să doarmă mai mult decât bărbații? Toată lumea are nevoie și merită să doarmă. Dar unii oameni chiar au nevoie de mai multe ore de somn decât alții?

Se pare că femeile ar trebui să doarmă mai mult decât bărbații. Nu există o cifră specifică susținută de cercetări în ceea ce privește numărul de ore de somn de care au nevoie femeile în comparație cu bărbații. Adulții de orice sex au nevoie de 7 sau mai multe ore de somn pe zi pentru o sănătate optimă.

Dar când vine vorba de diferențele în ceea ce privește somnul, cercetările au arătat că femeile tind să doarmă mai mult decât bărbații mai mult cu 15 minute.

De ce exista o astfel de diferență?

Cercetările sugerează că diferențele de somn dintre bărbați și femei se datorează numeroaselor variabile comportamentale și biologice care se schimbă în diferitele etape ale vieții. Așadar, aproape fiecare studiu pe această temă menționează necesitatea unor cercetări suplimentare în acest domeniu pentru a înțelege mai bine rolurile pe care le joacă sexul și genul în nevoile de somn.

Risc crescut de tulburări de somn

Un studiu realizat în 2014 a arătat că riscul femeilor de a se confrunta cu insomnia este cu 40% mai mare în comparație cu bărbații, ceea ce le-ar putea determina să doarmă mai mult în încercarea de a compensa orele pierdute.

Femeile au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta sindromul picioarelor neliniștite, afectiune neurologica, senzitivo-motorie, care afecteaza calitatea vietii prin oboseala generata de tulburarile de somn și apneea de somn. Ambele pot avea un impact asupra calității somnului, determinându-le să doarmă mai mult pentru a se odihni.

Fluctuațiile hormonale legate de menstruație pot îngreuna calitatea somnului, mai ales în timpul etapei premenstruale.

Același lucru este valabil și în cazul sarcinii, când modificările nivelului de hormoni de-a lungul diferitelor trimestre pot provoca:

  • oboseală
  • somnolență
  • urinare frecventă (ceea ce determină multe drumuri nocturne la baie)
  • probleme de respirație

Apoi vine perimenopauza și menopauza, când fluctuațiile hormonale pot provoca simptome precum bufeurile și transpirațiile nocturne, care pot perturba somnul.

Riscul de a dezvolta apnee în somn crește, de asemenea după menopauză, potrivit healthline.com.

Sfaturi pentru un somn mai bun

Un somn bun poate face toată diferența în ceea ce privește starea de spirit, nivelul de energie și productivitatea. De asemenea, vă poate ajuta să vă mențineți corpul sănătos și mai capabil să lupte mai bine împotriva bolilor.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să obțineți un somn de calitate, indiferent de sex sau gen:

  • Aveți o oră constantă de somn și de trezire. Acest lucru înseamnă să vă culcați la aceeași oră în fiecare seară și să vă treziți la aceeași oră în fiecare dimineață. Dar, și în weekenduri.
  • Aveți grijă la ce mâncați și beți înainte de culcare. Să te culci sătul sau plin de cofeină poate duce la un somn agitat. Încercați să nu mâncați cu cel puțin 3 ore înainte de culcare și limitați consumul de cofeină la începutul zilei. Evitarea alcoolului înainte de culcare.
  • Reduceți expunerea la lumina albastră înainte de culcare. Lumina albastră îți dă peste cap ritmul circadian, păcălindu-ți corpul să creadă că este încă ziuă. Evitând timpul petrecut în fața ecranului, inclusiv televizorul, telefoanele și alte dispozitive cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.
  • Faceți ceva relaxant înainte de culcare. S-a demonstrat că a face o baie sau un duș fierbinte înainte de culcare îi ajută pe oameni să adoarmă mai repede și să aibă un somn mai odihnitor și mai profund. Alte sugestii populare sunt cititul, respirația profundă și meditația.
  • Faceți câteva exerciții fizice. Exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să adormiți mai ușor. De asemenea, scade nivelul de stres și anxietate, care pot afecta somnul.

 

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

3 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

32 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: