Categories: Ştiri sănătate

Studiu. De ce bărbații se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta majoritatea cancerelor decât femeile

Studiu. De ce bărbații se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta majoritatea cancerelor decât femeile.

Bărbații au o incidență mai mare a majorității cancerelor decât femeile. Un studiu a arătat că cauza ar putea consta în diferențele biologice de sex, mai degrabă decât diferențele de comportament legate de fumat, consumul de alcool, alimente și alte lucruri. Concluziile cercetării au fost publicate în publicat online de Wiley în Cancer, un jurnal al Societății Americane de Cancer.

Înțelegerea motivelor diferențelor de sex în ceea ce privește riscul de cancer ar putea oferi informații importante pentru a îmbunătăți prevenirea și tratamentul.

Studiu. De ce bărbații se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta majoritatea cancerelor decât femeile

Pentru a investiga, Sarah S. Jackson, PhD, de la Institutul Național al Cancerului, parte a Institutului Național de Sănătate, și colegii săi, au evaluat diferențele de risc de cancer pentru fiecare dintre cele 21 de locuri de cancer la 171.274 de bărbați și 122.826 de femei adulți cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani. ani care au participat la studiul NIH-AARP Diet and Health din 1995-2011.

În acest timp, 17.951 de noi tipuri de cancer au apărut la bărbați și 8.742 la femei.

Incidența a fost mai mică la bărbați decât la femei doar pentru cancerele tiroidiene și vezicii biliare, iar riscurile au fost de 1,3 până la 10,8 ori mai mari la bărbați decât la femei în alte locuri anatomice.

Cele mai mari riscuri crescute la bărbați au fost observate pentru:

  • cancerul esofagian (un risc de 10,8 ori mai mare),
  • laringe (un risc de 3,5 ori mai mare),
  • cardia gastrică (un risc de 3,5 ori mai mare)
  • și cancerul vezicii urinare (un risc de 3,3 ori mai mare).

Bărbații au avut un risc crescut de a dezvolta majoritatea cancerelor chiar și după adaptarea la o gamă largă de comportamente de risc și expuneri la cancerigene. Într-adevăr, diferențele de comportamente de risc și expunerile la cancerigene între sexe au reprezentat doar o proporție modestă din predominanța masculină a majorității cancerelor (variind de la 11% pentru cancerul esofagian la 50% pentru cancerul pulmonar).

Este necesară includerea strategică a sexului ca variantă biologică

Descoperirile sugerează că diferențele biologice între sexe – cum ar fi diferențele fiziologice, imunologice, genetice și alte diferențe – joacă un rol major în susceptibilitatea la cancer a bărbaților față de femei.

„Rezultatele noastre arată că există diferențe în incidența cancerului care nu sunt explicate doar prin expunerile la mediu. Acest lucru sugerează că există diferențe biologice intrinseci între bărbați și femei care afectează susceptibilitatea la cancer”, a spus dr. Jackson.

Un editorial însoțitor discută concluziile studiului și observă că trebuie să existe o abordare cu mai multe fațete pentru a aborda disparitățile de sex în cancer.

„Includerea strategică a sexului ca variabilă biologică ar trebui aplicată de-a lungul întregului continuum al cancerului, de la predicția riscului și prevenirea primară a cancerului, screening-ul și prevenirea secundară, până la tratamentul cancerului și gestionarea pacienților”, au scris autorii.

„Examinarea și abordarea disparităților de sex în cancer și alte boli este o căutare în curs de desfășurare. Studiile translaționale de tip bench to bedside, care transformă efectiv rezultatele cercetării existente în practică clinică, este un mijloc scalabil, la îndemână, pentru a obține o medicină de precizie și va atenua – și poate în cele din urmă. eradicarea – disparitățile de sex în cancer.”

Recent Posts

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

16 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

45 de minute ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

o oră ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

o oră ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

2 ore ago

Citeste si: