Din cuprinsul articolului
Creierul adult are potențialul de a se recupera parțial de orbirea moștenită. O descoperire despre modul în care unii adulți cu deficiențe de vedere ar putea începe să vadă oferă o nouă viziune asupra posibilităților creierului.
Creierul adult are capacitatea de a restabili vederea
Studiul, care apare în Current Biology, vine dintr-o colaborare între cercetători de la Universitatea din California, Școala de Științe Biologice din Irvine și Școala de Medicină. Echipa examina tratamentul pentru amauroza congenitală Leber, cunoscută sub numele de LCA. Termenul se referă la un grup de boli retiniene moștenite care se disting prin deficiență vizuală severă la naștere.
Afecțiunea, care provine din mutații în oricare dintre cele peste două duzini de gene, provoacă degenerare sau disfuncție a fotoreceptorilor retinei. Administrarea de compuși chimici care vizează retina, numiți retinoizi sintetici, poate restabili o cantitate notabilă de vedere la copiii cu LCA.
Echipa UCI a vrut să afle dacă tratamentul ar putea face diferența pentru adulții care suferă de această afecțiune.
„Am fost uimiți de cât de mult tratamentul a salvat circuitele cerebrale implicate în viziune”, a spus Sunil Gandhi, profesor de neurobiologie și comportament și autorul corespunzător. Gandhi este membru al Centrului UCI pentru Neurobiologia Învățării și Memoriei și membru al Centrului pentru Cercetare Translațională a Vederii.
„Văzul implică mai mult decât retinele intacte și funcționale. Începe în ochi, care trimite semnale în tot creierul. Este în circuitele centrale ale creierului unde apare de fapt percepția vizuală.”
Descoperirea deschide posibilități interesante de cercetare
Până acum, oamenii de știință credeau că creierul trebuie să primească acele semnale în copilărie, astfel încât circuitele centrale să se poată conecta corect. Lucrând cu modele de rozătoare de LCA, colaboratorii au fost surprinși de ceea ce au găsit.
„Semnalizarea căii vizuale centrale a fost restabilită semnificativ la adulți, în special circuitele care se ocupă cu informațiile care provin de la ambii ochi”, a spus Gandhi.
„Imediat după tratament, semnalele provenite de la ochiul din partea opusă, care este calea dominantă la șoarece, au activat de două ori mai mulți neuroni în creier.
Ceea ce a fost și mai uimitor a fost că semnalele venite din calea ochiului de aceeași parte au activat de cinci ori mai mulți neuroni în creier după tratament și acest efect impresionant a fost de lungă durată. Restabilirea funcției vizuale la nivelul creierului a fost mult mai mare decât se aștepta din îmbunătățirile pe care le-am văzut la nivelul retinei.”
„Faptul că acest tratament funcționează atât de bine în calea vizuală centrală la vârsta adultă susține un nou concept, și anume că există un potențial latent pentru vedere care abia așteaptă să fie declanșat.”
„De câte ori ai o descoperire care încalcă așteptările tale cu privire la posibilitatea creierului de a se adapta și reconecta, te învață un concept mai larg”, a spus Gandhi. „Această nouă paradigmă ar putea ajuta la dezvoltarea terapiilor cu retinoizi pentru a salva mai complet calea vizuală centrală a adulților cu această afecțiune.”