Din cuprinsul articolului
COVID poate afecta calitatea spermei. Ultimile cercetări arată că infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate avea un impact negativ asupra calității spermei.
Potrivit unui studiu realizat pe 30 de bărbați de cercetătorii de la Institutul de Științe Medicale din India, COVID poate duce la leziuni multiorganice prin receptorul enzimei de conversie a angiotensinei-2 (ACE2), abundent în țesutul testicular.
Echipa condusă de cercetătorii de la AIIMS Patna a remarcat că ACE2 acționează ca receptor pentru proteina spike SARS-CoV-2, prin care virusul obține intrarea în celulele gazdă. Cu toate acestea, sunt disponibile puține informații cu privire la eliminarea SARS-CoV-2 în materialul seminal, lichidul gros, alb care conține sperma, și impactul acestuia asupra formării spermatozoizilor și potențialului de fertilitate.
Studiul, publicat în Cureus Journal of Medical Science, a investigat prezența SARS-CoV-2 în materialul seminal al bărbaților cu COVID. Cercetătorii au analizat, de asemenea, efectul bolii asupra calității spermei și a indicelui de fragmentare a ADN-ului spermei, care reflectă integritatea și deteriorarea ADN-ului, detectând astfel potențialele daune ale spermei.
Treizeci de bărbați cu COVID, cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani înregistrați la spitalul AIIMS Patna, au participat la studiu în perioada octombrie 2020 – aprilie 2021.
„Am efectuat un test de transcriptază inversă în timp real pe toate probele de sperma. Analiza detaliată a materialului seminal, inclusiv indicele de fragmentare a ADN-ului spermatozoid, a fost făcută la prima prelevare, care are loc în timpul COVID-19”, au spus autorii studiului.
„După 74 de zile de la prima prelevare, am obținut a doua prelevare și am repetat toate testele”, au spus aceștia.
Studiul, care include cercetători de la AIIMS Managalagiri și AIIMS New Delhi, a constatat că toate probele de spermă colectate în prima și în a doua eșantionare testate cu reacție în lanț a polimerazei de transcripție inversă în timp real (RT-PCR) au fost negative pentru SARS-CoV-2. La prima prelevare, volumul de spermă, vitalitatea, motilitatea totală, concentrația spermatozoizilor si numărul total de spermatozoizi au fost semnificativ mai mici, au spus cercetatorii.
În schimb, aglutinarea spermei sau formarea grămezilor de spermă, defectul capului, indicele de fragmentare a ADN-ului, timpul de lichefiere, vâscozitatea spermei și leucocite sau globule albe au fost crescute.
Timpul de lichefiere este o măsură a timpului necesar pentru ca materialul seminal să se transforme în lichid, în timp ce vâscozitatea este grosimea fluidului seminal. Aceste rezultate au fost inversate la a doua eșantionare, dar nu la nivelul optim, potrivit cercetătorilor.
Descoperirile au fost semnificative din punct de vedere statistic, sugerând că „COVID-19 afectează negativ parametrii spermei, inclusiv indicele de fragmentare a ADN-ului spermatozoid. Deși nu am putut găsi SARS-CoV-2 în materialul seminal, calitatea spermei a rămas slabă până la a doua prelevare”, au spus cercetătorii.
Oamenii de știință au remarcat că clinicile de tehnologie de reproducere asistată (ART) și unitățile bancare de spermă ar trebui să ia în considerare evaluarea materialului seminal al bărbaților infectați cu COVID-19.
ART include toate tratamentele de fertilitate în care sunt manipulați fie ouă, fie embrioni. Aceste clinici ar trebui să excludă bărbații cu antecedente pozitive de SARS-CoV-2 până când calitatea materialului seminal revine la normal, au adăugat cercetătorii.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…