Din cuprinsul articolului
Studiu. COVID-19 este o infecție sezonieră precum gripa. Parametrii meteorologici trebuie incluși în planificarea și evaluarea măsurilor de control.
Oamenii de știință s-au întrebat dacă virusul SARS-CoV-2 se comportă sau se va comporta ca un virus sezonier similar virusului gripal sau se va transmite cu aceeași intensitate pe tot parcursul anului.
Un studiu condus de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal), un centru promovat de Fundația La Caixa, oferă dovezi „solide” că coronavirusul este o infecție sezonieră asociată cu temperaturi scăzute și niveluri de umiditate. Rezultatele, publicate în „Nature Computational Science”, subliniază contribuția considerabilă a climei la transmiterea aerosolilor și necesitatea de a adopta măsuri care să promoveze „igiena aerului”.
Studiile anterioare au subliniat deja „efectul moderat” al condițiilor meteorologice asupra transmiterii bolii, deși „nicio cercetare până acum nu a fost raportată pe un eșantion atât de mare, prin urmare rezultatele sale sunt mai solide”, a spus cercetătorul ISGlobal Alejandro Fontal, primul autor al studiului.
Lucrările efectuate la începutul pandemiei cu modele teoretice au sugerat că clima nu a fost un factor important, având în vedere numărul mare de persoane susceptibile fără imunitate prealabilă împotriva virusului. Cu toate acestea, unele observații au sugerat că răspândirea inițială a SARS-CoV-2 în China a avut loc la latitudini între 30 și 50oN, cu niveluri scăzute de umiditate și temperaturi.
„Întrebarea dacă Covid-19 este o boală cu adevărat sezonieră devine din ce în ce mai importantă, cu implicații pentru implementarea unor intervenții eficiente”, explică Xavier Rodó, directorul programului ISGlobal Climate and Health și coordonatorul studiului.
Pentru a răspunde la această întrebare, el și echipa sa au analizat mai întâi asocierea temperaturii și umidității în faza incipientă a răspândirii virusului în 162 de țări de pe cinci continente, înainte ca schimbările în politica și comportamentul de sănătate să fie implementate.
„Am realizat un prim studiu preliminar care a analizat comportamentul virusului în primele două săptămâni de pandemie în fiecare localitate. Apoi am observat-o în mod generalizat și timp de un an -până în februarie 2021- în toate teritoriile selectate în eșantion. Analizăm impactul climei în diferite momente ale pandemiei în țări, comunități și orașe”, spune Fontal.
Rezultatele arată o corelație negativă între rata de transmisie (Ro) și temperatura și umiditatea globală: rate de transmisie mai mari au fost asociate cu temperaturi și umiditate mai mici. Cercetătorii au analizat evoluția acestei asocieri între climă și boli în timp și dacă aceasta a fost consecventă la diferite scări geografice.
Pentru a face acest lucru, au folosit o metodă statistică care a fost concepută special pentru a identifica modele similare de variație (adică, un instrument de recunoaștere a modelelor) în diferite ferestre de timp.
Au găsit, din nou, o asociere negativă puternică pentru ferestrele de timp mici între numărul de cazuri și climă (temperatură și umiditate), cu modele consistente în timpul primului, al doilea și al treilea val de pandemie și la diferite scări spațiale: la nivel global, în funcție de țară, de regiuni din țările puternic afectate (Lombardia, Thüringen, Catalonia) și chiar la nivel de oraș (Barcelona).
Primele valuri de pandemie au scăzut odată cu creșterea temperaturii și umidității, iar al doilea val a crescut odată cu scăderea temperaturii și umidității. Cu toate acestea, acest tipar a fost rupt în timpul verii, pe toate continentele.
„Acest lucru s-ar putea datora mai multor factori, inclusiv concentrații masive de tineri, turism și aer condiționat, printre altele. Temperatura este un predictor relevant, dar nu guvernează întotdeauna. Atunci când contactele sunt înmulțite, factorul determinant al climei cântărește mai puțin ca factor care contribuie la răspândire”, explică cercetătorul ISGlobal.
Când modelul a fost adaptat pentru a analiza corelații tranzitorii la toate scările în țările din emisfera sudică, unde virusul a ajuns mai târziu, s-a observat aceeași corelație negativă. Efectele climei au fost mai evidente la temperaturi cuprinse între 12 și 18 grade C și la niveluri de umiditate între 4 și 12 g/m3, deși echipa de cercetare avertizează că acestea sunt intervale orientative, din cauza timpului limitat al înregistrărilor.
„Aceste date se referă în special la Italia. Putem spune că în acel teritoriu, în aceste condiții, s-a constatat că clima poate modela transmiterea bolii ”, clarifică Fontal.
În general, studiul ISGlobal arată că încorporarea temperaturii în rata de transmisie funcționează mai bine pentru a prezice creșterea și scăderea diferitelor valuri, în special primul și al treilea din Europa.
„Toate rezultatele noastre susțin ideea că Covid-19 este o infecție cu adevărat sezonieră, similară cu gripa și cu celelalte coronavirusuri de răceală obișnuite”, spune Rodó.
Această sezonalitate ar putea contribui în mod semnificativ la transmiterea SARS-CoV-2, deoarece condițiile de umiditate scăzută reduc dimensiunea aerosolilor și, prin urmare, cresc transmiterea prin aer a virusurilor sezoniere precum gripa.
„Această asociație justifică punerea accentului pe igiena aerului printr-o mai bună ventilație a spațiilor interioare, deoarece aerosolii pot rămâne suspendați mai mult timp”, spune Rodó, care subliniază necesitatea includerii parametrilor meteorologici în planificarea și evaluarea măsurilor de control.
„Dacă în sfârșit rămâne cu noi, SARS-CoV-2 va fi, fără îndoială, un virus de iarnă”, spune cercetătorul ISGlobal Alejandro Fontal.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…