Un astfel de studiu prezentat la conferința Bolilor Digestive, din mai 2023, a identificat o serie de factori de risc care au jucat un rol în creșterea numărului cazurilor bolilor inflamatorii intestinale pediatrice (IBD), potrivit The Healthy.
Trei factori principali de risc
Cei trei factori principali de risc includ expunerea timpurie la antibiotice, o dietă occidentală și un statut socioeconomic mai ridicat.
Cu ajutorul Dr. Simon Mathews, profesor asistent de medicină la Universitatea Johns Hopkins și gastroenterolog practicant, experții au vrut să identifice cele mai grave cauze ale inflamației intestinale la populația adultă și importanța conștientizării acestor cauze. După cum a declarat Dr. Mathews: „Tractul gastro-intestinal merge de sus în jos și orice lucru intermediar poate fi afectat de inflamație.”
Stări infecţioase
După cum s-ar putea presupune deja, infecția (gastroenterita) poate contribui major la inflamația intestinală. Cu cauze virale, cât și bacteriene, infecția se poate prezenta printr-o serie de simptome comune, cum ar fi greața, vărsăturile și diarea.
„În funcție de simptome, vă poate ajuta să o localizați”, spune dr. Mathews. „Prezența unor simptome superioare, cum ar fi greața sau vărsăturile, înseamnă că este probabil mai sus, în tractul gastro-intestinal, spre deosebire de diaree, care va fi mai jos.”
În ceea ce privește prevenția, există măsuri de precauție pe care le puteți lua pentru a reduce șansele infecției gastrointestinale. Lucruri simple, cum ar fi spălarea corectă a mâinilor și spălarea cu atenție a produselor, pot reduce transferul infecțiilor virale, iar manipularea adecvată a alimentelor poate scădea riscul de gastroenterită bacteriană.
Afecţiuni autoimune
Boala autoimună apare atunci când sistemul natural de apărare al corpului nu poate face diferența dintre propriile celule și celulele străine, determinând organismul să atace din greșeală celulele normale. În ceea ce privește tractul gastro-intestinal, există câteva cauze autoimune notabile pentru inflamația intestinală pe care le-a identificat dr. Mathews.
În cazul pediatriei, după cum a identificat studiul, expunerea timpurie la antibiotice, dieta occidentală și un statut socioeconomic mai ridicat au fost factori de risc. Fumatul, o dietă cu grăsimi și antibioticele au fost factori de risc pentru adulți, pe care Dr. Mathews i-a restrâns și mai mult pentru adulți.
Citeşte continuarea AICI.