Sari la conținut

STUDIU. Ce grupă de sânge îi atrage cel mai mult pe ţânţari

tantari
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Entomologii atrag atenţia că ţânţarii nu pişcă la întâmplare, ci îşi aleg victimele cu atenţie. De pildă, persoanele care elimină mult dioxid de carbon (CO2) şi cele cu grupa sanguină 0 sunt vizate de asaltul insectei.

Conform cercetărilor, aproximativ 20% dintre persoane sunt mai predispuse la înțepăturile de țânțari, iar grupa de sânge joacă un rol semnificativ în alegerile acestor insecte, alături de alți factori precum hainele, respirația sau bacteriile prezente pe pielea noastră.

Femelele, mai periculoase

Specialiștii spun că femelele sunt cele care mușcă oamenii și fac acest lucru pentru a obține „hrană din sânge”. Acestea reușesc să sustragă proteine din sângele uman pentru a-și produce ouăle. Pentru a-și localiza prada, țânțarii femele își folosesc antenele și palpii, organele dintre antene, pentru a detecta dioxidul de carbon și mirosul.

Acest lucru înseamnă că persoanele care au o rată metabolică ridicată și emit mai mult dioxid de carbon tind să fie mai atractive pentru țânțari. Întrebarea dacă țânțarii preferă o anumită grupă de sânge rămâne cu multe semne de întrebare.

Cu toate acestea, cercetări separate notează că datele experimentale și de laborator care evaluează dacă grupa de sânge face o persoană mai „atractivă pentru țânțari” a alimentat multe speculații, dar știința este contradictorie.

Cercetătorii raportează că probabilitatea de a fi un „magnet pentru țânțari„ este determinată de mirosurile pielii mai mult decât grupa de sânge.

grupe de sange
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Teste clinice pe gemeni

Specialiștii spun că unii oameni pot fi mușcați mai mult de țânțari și din cauza structurii genetice. Un studiu pe gemeni din 2015 a descoperit că ADN-ul poate reprezenta 67% din motivul pentru care ești „atrăgător” pentru țânțari.

Studiul a luat două grupuri de femei gemene, un grup identic și celălalt fratern. Cercetătorii au descoperit că gemenii identici, care împărtășeau exact aceleași gene, aveau niveluri asemănătoare de atracție a țânțarilor în comparație cu gemenii fraternali.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel