STUDIU. Ce au descoperit medicii la pacienţii care suferă de „long covid”. Cele mai frecvente simptome

Un studiu a constatat că boala numită long Covid (Covid de lungă durată) nu este o singură afecțiune, și că simptomele se schimbă în timp, mulți pacienți confruntându-se cu dureri de cap și oboseală.

Covid lung nu este o afecțiune unică și nu ar trebui tratată ca atare, potrivit noilor date colectate în cadrul unui studiu la nivel național publicat recent în Open Forum of Infectious Diseases.

Studiul realizat de cercetători de la facultatea de medicină a universității Washington, din Statele Unite, a analizat simptomele persistente resimțite de pacienții cu Covid-19 la intervale de trei și șase luni.

În total, 5.963 de pacienți au participat la studiu, 4.504 dintre participanți fiind testați pozitiv pentru Covid-19 și 1.459 negativ.

Cele patru categorii majore de simptome pentru persoanele care au fost testate pozitiv pentru Covid-19 au inclus:

– simptome minimale (72% din cazuri);
– oboseală, dureri de cap și dureri musculare/articulare (17% din cazuri);
– oboseală, dureri de cap și dureri musculare/articulare cu pierderea gustului și a mirosului (5% din cazuri);
– simptome la nivelul mai multor sisteme (6% din cazuri);

Acest studiu este semnificativ din punct de vedere clinic, deoarece arată modul în care simptomele pe termen lung cauzate de virus își modifică prezentarea în timp, a remarcat prof. Kari Stephens, autor principal, șeful secției de cercetare în cadrul departamentului de medicina familiei și la departamentul de informatică biomedicală și educație medicală de la facultatea de medicină a universității din Washington.

Majoritatea studiilor asupra Covid de lungă durată s-au concentrat în primul rând asupra simptomelor individuale, fără a lua în considerare clusterele sau modelele de simptome..

Multe nu au avut grupuri de comparație și s-au concentrat doar pe datele capturate de furnizori în timpul vizitelor la clinică, mai degrabă decât direct de la pacienți, a explicat ea. „Acest studiu oferă, de asemenea, furnizorilor informații despre cum arată și se prezintă în timp la pacienți rezultatele pe termen lung pentru Covid”, a spus experta potrivit 360medical.ro.

„Studiul ne va ajuta să înțelegem cum trebuie să tratăm Covid de lungă durată, în moduri foarte specifice pentru fiecare pacient, în funcție de modul în care se prezintă simptomele lor”, a mai precizat cercetătoarea.

Potrivit autorilor, acest studiu este unic prin faptul că oamenii au putut raporta direct simptomele, indiferent dacă au primit sau nu îngrijiri medicale.

„În timp ce devine din ce în ce mai clar că Covid lung nu este o afecțiune singulară, faptul că avem date care arată mai multe fenotipuri distincte, definite de simptome, reprezintă un pas puternic spre dezvoltarea unor abordări bazate pe dovezi pentru a trata milioanele de persoane care continuă să aibă simptome persistente”, a declarat autorul principal al studiuylui, Michael Gottlieb, vicepreședinte al departamentului de cercetare pentru medicina de urgență de la centrul medical al Rush University.

11% dintre pacienţi, afectaţi de „long covid”

În general, studiul va ajuta la determinarea finanțării și a sprijinului politic pentru programele Covid de lungă durată, a adăugat Stephens. „Nu vrem să uităm de Covid de lungă durată pe măsură ce ne întoarcem cu toții la <normalitate>”, a spus Stephens. „Noi cazuri de Covid lung apar în fiecare zi”.

În prezent, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite estimează că 11% dintre cei care au contractat Covid-19 prezintă acum simptome de Covid lung.

Cei aproape 6.000 de participanți la studiu au început să raporteze singuri date despre simptome prin intermediul unor sondaje detaliate începând cu decembrie 2020 și au fost urmăriți timp de până la 18 luni. Această parte a studiului s-a încheiat în septembrie 2022.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

6 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

26 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

45 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: