Persoanele cu forme de COVID-19 ușoare care nu suferă de alte simptome tradiționale de„covid lung” pot prezenta în continuare probleme de atenție și memorie deteriorate la șase până la nouă luni după infecție, a constatat un studiu realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie.
Problemele cognitive care afectează nivelurile de concentrare, împreună cu uitarea și oboseala, sunt trăsături ale COVID lung – o afecțiune care îi afectează pe unii după o criză inițială de infecție – dar nu a fost stabilit cât de răspândite ar putea fi problemele cu durata de atenție în urma infecției cu COVID-19.
În cadrul studiului, participanțiu care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 anterior, dar nu au raportat alte simptome tradiționale lungi de COVID, au fost rugați să finalizeze exerciții pentru a-și testa memoria și capacitatea cognitivă.
Cercetătorii au descoperit că participanții au fost semnificativ mai slabi la amintirea experiențelor personale, cunoscute sub numele de memorie episodică, până la șase luni după infecție.
Ei au avut, de asemenea, o scădere mai mare a capacității lor de a menține atenția în timp decât persoanele neinfectate până la nouă luni după infecție.
„Ceea ce este surprinzător este că, deși supraviețuitorii noștri COVID-19 nu s-au simțit mai simptomatici la momentul testării, ei au prezentat o atenție și o memorie degradate”, a spus dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală, Universitatea din Oxford, potrivit Reuters.
„Descoperirile noastre arată că oamenii pot experimenta anumite consecințe cognitive cronice timp de luni de zile”.
Cercetătorii au spus că indivizii de-a lungul timpului au demonstrat că memoria episodică și durata atenției au revenit în mare parte la normal după șase și, respectiv, nouă luni.
De asemenea, participanții au avut rezultate bune la testele altor abilități cognitive, inclusiv memoria de lucru și planificare, în analiza a 136 de participanți.
Stephen Burgess de la Unitatea de Biostatistică MRC de la Universitatea din Cambridge a subliniat numărul mic de persoane implicate în studiu, adăugând că acesta nu a fost randomizat.
„Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, diferențele dintre grupurile COVID și non-COVID în ceea ce privește mai multe măsuri specifice ale capacității cognitive analizate în acest studiu au fost izbitoare”, a spus el.
„În ciuda limitărilor cercetării non-randomizate, pare puțin probabil ca aceste rezultate să poată fi explicate prin diferențe sistematice între grupurile care nu au legătură cu infecția cu COVID”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…