Categories: Ştiri sănătate

STUDIU: Care sunt șansele ca noul coronavirus să se transmită la animalele de companie?

Virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru pandemia actuală de Covid-19, se pare că este de origine animală, potrivit studiilor. În această circumstanță, specialiștii au încercat să afle dacă virusul poate infecta animalele de companie și în ce măsură acest lucru poate influența răspândirea virusului.

Potrivit Medical News Life Sciences, un studiu din Texas, S.U.A, a relevat că animalele de companie pot fi infectate cu noul coronavirus. Cercetătorii au descoperit că în 25% din cazuri, în locuințele cu persoane pozitive, erau infectate și animalele acestora.

La nivel mondial, au fost raportate mai multe cazuri de transmitere de la om la animalul de companie. Potrivit cercetărilor, pisicile sunt mult mai susceptibile virusului și pot infecta și alte pisici. Câinii, pe de altă parte, sunt mai puțin susceptibili. Anticorpii produși în urma infectării au fost găsiți atât la pisici, cât și la câini.

Cercetătorii au luat probe de sânge de la 76 de câini și pisici imediat după confirmarea unui caz de Covid-19 din respectiva locuință. După 27 de zile de probe și teste, specialiștii au descoperit că un câine din 17 era infectat, în timp ce două pisici din 59 testate erau purtătoare de SARS-CoV-2. În toate cele 4 cazuri nu s-au observat mutații genetice. De asemenea, rezultatete testelor au relevat că 7 din cele 17 pisici și 7 din cei 59 de câini testați prezentau anticorpi neutralizanți.

Animalele de companie sunt asimptomatice

Aproape toate animalele testate pozitiv au fost asimptomatice. Dintre acestea, s-a raportat numai cazul unui câine care a strănutat în timpul infectării. De asemenea, o pisică era mai puțin activă, față de momentele obișnuite.

„Rezultatele noastre, care evidențiază în mare parte animalele asimptomatice, sugerează că animalele de companie manifestă cel mult simptome specifice foarte ușoare”, au raportat autorii studiului.

De asemenea, s-a constatat că anticorpii produși în urma infectării oscilau odată cu trecerea timpului. Cu toate acestea, aproximativ 25% dintre animalele testate prezentau acești anticorpi neutralizanți. Studiile referitoare la prezența virusului în organismul animalelor sunt, totuși, limitate. Din fericire, se pare că virusul nu afectează starea animalelor și nu suferă mutații. Până acum, nu se cunoaște ce influență pot avea aceste cazuri asupra oamenilor și asupra răspândirii virusului.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

2 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

22 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

41 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: