Din cuprinsul articolului
Consumul de până la trei sau patru căni de cafea cu cofeină sau decofeinizată pe zi reduce riscul de a dezvolta și de a muri de boli hepatice cronice, a descoperit un nou studiu, conform CNN.
Consumatorii de cafea au cu 21% mai puține șanse de a dezvolta boli hepatice cronice, cu 20% mai puține șanse de a dezvolta un ficat gras și cu 49% mai puține șanse de a muri de boală hepatică cronică decât cei care nu au băut cafea, potrivit studiului publicat în jurnal BMC Public Health.
„Cafeaua este accesibilă pe scară largă, iar beneficiile pe care le vedem din studiul nostru pot însemna că ar putea oferi un potențial tratament preventiv pentru bolile hepatice cronice”, a declarat autorul studiului, Dr. Oliver Kennedy.
„Acest lucru ar fi deosebit de valoros in tarile cu venituri mai mici si acces mai slab la asistenta medicala si in cazul in care rata bolilor hepatice cronice este în creștere”, a spus Kennedy.
Cancerul de ficat este în creștere
Factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor hepatice includ consumul de alcool, obezitate, diabet, fumat, infecții cu hepatită B și C și îmbolnăvirea ficatului gras nonalcoolic, care este acumularea de grăsimi suplimentare în celulele hepatice care nu este cauzată de alcool.
Diagnosticul bolilor hepatice grase nealcoolice, care afectează persoanele obeze, supraponderale sau cu diabet zaharat, colesterol ridicat sau trigliceride crescute, s-au dublat în ultimii 20 de ani, potrivit American Liver Foundation.
Rata cancerului hepatic s-a triplat între 1980 și astăzi, „în timp ce ratele de deces s-au dublat și ele”, potrivit Societății Americane de Cancer.
Cauzele cancerului hepatic includ diabetul și bolile hepatice nealcoolice, precum și consumul de alcool excesiv sau infecțiile cu hepatită B și C.
Diagnosticul de cancer hepatic a crescut la nivel global – un studiu din 2018 a constatat o creștere de 75% a cazurilor la nivel mondial între 1990 și 2015.
Mai multe studii, aceleași concluzii
Studiul a examinat consumul de cafea în rândul a 494.585 de participanți din Marea Britanie înscriși în Biobank, o bază de date biomedicală și o resursă de cercetare, apoi i-a urmărit timp de 20 de ani.
În timp ce beneficiul maxim a fost observat în grupul care a băut cafea măcinată cu cofeină sau decofeinizată, s-au putut observa beneficii și la consumatorii de cafea instant.
Cafeaua măcinată are niveluri mai ridicate de kahweol și cafestol, doi antioxidanți găsiți în boabele de cafea care s-au dovedit în studii că au proprietăți antiinflamatorii. Cu toate acestea, s-a demonstrat că cafestolul crește colesterolul rău sau LDL (lipoproteine cu densitate mică).
Acesta nu este primul studiu care găsește beneficii pentru sănătate din consumul de cafea. Un studiu publicat în februarie a constatat că consumul uneia sau mai multor căni de cafea neagră cu cofeină pe zi este asociat cu un risc redus pe termen lung de insuficiență cardiacă.