Sari la conținut

Studiu. Cancerul pancreatic ar putea fi depistat printr-o simplă probă de SCAUN

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cancerul pancreatic ar putea fi depistat printr-o simplă probă de SCAUN. Medicii ar putea într-o zi să detecteze unul dintre cele mai mortale și mai greu de detectat cancere uitându-se la materiile fecale.

Aproape 30 de microorganisme din excrementele umane au fost legate de boală, indiferent dacă se află într-un stadiu incipient sau avansat.

Oamenii de știință care au făcut descoperirea speră că va duce la noi teste de screening pentru boala, care este adesea detectată prea târziu pentru a fi vindecată.

În prezent, doar un sfert dintre persoanele diagnosticate cu cancer pancreatic trăiesc mai mult de un an și doar 5% supraviețuiesc un deceniu.

Cancerul pancreatic este în prezent diagnosticat prin teste de sânge, scanări sau intervenții chirurgicale, toate acestea putând fi costisitoare. Simptomele includ dureri de spate, indigestie și o schimbare a obiceiurilor intestinale.

O echipă de cercetători europeni a identificat 27 de specii de microorganisme, în mare parte bacterii, în intestin care ar putea fi observate printr-o simplă probă de scaun.

Cancerul pancreatic este extrem de mortal, în mare parte din cauza faptului că este extrem de dificil de detectat și tratat.

Aproximativ 9.000 de britanici mor de cancer pancreatic în fiecare an. Cifra se ridică la aproximativ 50.000 în SUA.

Cea mai bună șansă de vindecare a cancerului

Cea mai bună șansă de vindecare a cancerului este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului canceros, dar numai 10% dintre oameni au această opțiune, deoarece în mod normal este detectată numai atunci când tumora a început deja să se răspândească în alte părți ale corpului.

Studiul, finanțat parțial de Worldwide Cancer Research, a implicat peste 100 de persoane care au prezentat atât probe de scaun, cât și de scuipat oamenilor de știință.

Dintre aceștia, 57 aveau cancer pancreatic, 25 fiind într-un stadiu incipient al bolii și 32 în stadiu avansat.

Alți 50 fără cancer au acționat ca grup de control.

Probele au fost apoi analizate de Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania (CNIO) și de Laboratorul European de Biologie Moleculară, care și-au publicat concluziile în revista Gut.

Oamenii de știință au subliniat că bacteriile Methanobrevibacter smithii, Fusobacterium nucleatum, Alloscardovia omnicolens, Veillonella atypica și Bacteroides finegoldii au fost mai abundente în probele de scaun de la pacienții cu cancer.

Pe de altă parte, microorganismele Faecalibacterium prausnitzii, Bacteroides coprocola, Bifidobacterium bifidum sau Romboutsia timonensis au fost epuizate la aceşti pacienţi comparativ cu martorii.

Ar putea fi folosit un test de probe de scaun ca metodă de detectare precoce

Ei au descoperit că acest „profil microbian” a fost în concordanță cu pacienții cu cancer pancreatic, indiferent de stadiul în care se afla, ridicând speranța că într-o zi ar putea fi folosit un test de probe de scaun ca metodă de detectare precoce.

Oamenii de știință au adăugat că este „fezabil” ca un program de screening să fie dezvoltat folosind mostre de scaun care ar putea ajuta la depistarea cancerului pancreatic.

Pancreasul este un organ în formă de frunză, de aproximativ 15 cm lungime, situat sub ficat, aproape de stomac și intestin.

Produce hormoni care reglează nivelul zahărului din sânge și, de asemenea, produce sucuri digestive.

Rezultatele sunt promițătoare

Dr. Nuria Malats, expert în cancer pancreatic de la CNIO, care a fost coautor al studiului, a spus că, deși studiul a fost observațional și nu a putut spune dacă modificările microbiomului sunt rezultatul cancerului, rezultatele sunt promițătoare.

„Cu toate acestea, există indicii puternice că modificările microbiomului fecal identificate nu sunt doar o consecință a funcției pancreatice afectate sau a efectelor sistemice ale acesteia, deși efectele indirecte nu pot fi excluse”, a spus ea.

Simptomele cancerului pancreatic includ dureri de spate, indigestie, pierdere în greutate inexplicabilă, modificări ale obiceiurilor intestinale, dar acestea sunt, de asemenea, semne ale unor afecțiuni de sănătate mult mai puțin grave.

Doar aproximativ unul din cinci persoane cu cancer pancreatic primește un diagnostic în stadiul incipient al bolii, când au cel mai bun rezultat pentru supraviețuire.

Studiul poate ajuta la dezvoltarea unui nou instrument în lupta împotriva acestui tip de cancer

Dr Helen Rippon, directorul executiv al Worldwide Cancer Research, a declarat că studiul poate ajuta la dezvoltarea unui nou instrument în lupta împotriva acestui tip de cancer.

„Ceea ce este uimitor la această descoperire este că microbiomul probelor de scaun de la pacienți ar putea fi folosit pentru a ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului pancreatic”, a spus ea.

„Depistarea și diagnosticarea precoce sunt o abordare la fel de importantă pentru începerea unor noi cure de cancer ca și dezvoltarea tratamentelor.

Aceasta cercetare ofera speranta ca o modalitate eficienta, non-invaziva de a diagnostica cancerul pancreatic precoce este la orizont.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel