Din cuprinsul articolului
Cercetătorii de Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite au realizat un studiu care demonstrează beneficiile nebănuite ale tratamentului pentru hipertensiune arterială şi în cazul afecţiunilor oncologice.
Astfel, studiul de la centrul de cercetare a cancerului arată că unele molecule utilizate anterior pentru tratarea hipertensiunii arteriale ar putea, de asemenea, să ajute sistemul imunitar să țintească mai bine celulele canceroase.
Aceste descoperiri, publicate în revista Nature şi citate de 360medical.ro, ar putea, în timp, să fie aplicate pentru a îmbunătăți semnificativ eficacitatea și aplicabilitatea imunoterapiei împotriva cancerului.
„În prezent, imunoterapia poate combate în mod eficient doar 30% până la 40% din cancere”, a declarat Benoît Van den Eynde, membru al Institutului Ludwig pentru cercetarea cancerului, și profesor de imunologie tumorală la universitatea din Oxford.
Rolul vital al limfocitelor T în imunoterapie
Profesorul a menționat că multe cancere sunt rezistente, în mare parte pentru că limfocitele T ale acestora nu sunt suficient de reactive. „Am descoperit că medicamentele folosite cândva pentru a trata hipertensiunea ar putea avea un efect foarte interesant în combaterea acestor forme de cancere rezistente la imunoterapie”, a spus el.
Sistemul imunitar protejează împotriva bolilor prin distrugerea substanțelor străine și a agenților patogeni, cum ar fi bacteriile și virușii. Limfocitele T, un tip de celule albe din sânge, sunt componente active în acest proces. Acestea recunosc și distrug celulele care par străine. Cu toate acestea, celulele canceroase nu sunt străine și, prin urmare, adesea nu sunt recunoscute și atacate de limfocitele T.
Dar, în urmă cu aproximativ treizeci de ani, Thierry Boon și colegii săi de la fosta filială din Bruxelles a Institutului Ludwig pentru cercetarea cancerului de la Institutul de Duve au descoperit markeri specifici pe suprafața celulelor canceroase – antigeni tumorali – care pot fi recunoscuți de către celulele T care apoi distrug celulele canceroase.
Respectiva lucrare a deschis calea pentru imunoterapia împotriva cancerului, o abordare terapeutică care ajută celulele T să distrugă celulele canceroase. Datorită specificității celulelor T și memoriei antigenelor tumorale, imunoterapia face posibilă tratarea cu un oarecare succes a cancerelor avansate.
În prezent, deşi imunoterapia este utilizată în întreaga lume, astfel de terapii nu sunt la fel de eficiente la toți pacienții sau împotriva tuturor tipurilor de cancer.
În studiul actual, cercetătorii arată că moleculele-medicament antihipertensive cunoscute sub numele de agoniști ai receptorilor α2-adrenergici (α2AR) influențează, de asemenea, comportamentul macrofagelor – celule albe din sânge care înghit și digeră resturile provenite de la agenții patogeni, cum ar fi celulele canceroase, microbii (bacterii) și substanțele străine.
Cercetătorii au descoperit acum că, pe lângă efectele lor hipotensive și anestezice cunoscute, agoniștii α2AR pot, de asemenea, să stimuleze macrofagele în rolul lor de santinelă, făcând celulele T mai reactive și mai eficiente în respingerea celulelor canceroase. Efectul s-a extins, mai ales, la modelele de cancer care sunt rezistente la imunoterapia standard.
Potrivit cercetătorilor, aceste constatări prezintă o justificare pentru dezvoltarea de noi molecule care ar putea fi utilizate în combinație cu imunoterapia pentru a îmbunătăți eficacitatea acesteia. O altă abordare ar fi dezvoltarea de noi molecule care ar acționa în același mod asupra macrofagelor, dar care nu ar avea efectele toxice nedorite.