Categories: Ştiri sănătate

STUDIU: Bacterii rezistente la antibiotice, descoperite în nori. Probe analizate la aproape 1.500 de metri altitudine

Bacterii rezistente la antibiotice au fost descoperite chiar şi în nori, călătorind cu ajutorul vântului, uneori pe distanţe foarte lungi, potrivit unui studiu franco-canadian publicat în revista Science of The Total Environment.

„Aceste bacterii trăiesc de obicei pe frunze sau în sol”, a explicat Florent Rossi, autorul principal al studiului, într-un interviu telefonic acordat vineri AFP.

„Am descoperit că (bacteriile) au fost transportate de vânt în atmosferă şi că ele pot călători pe distanţe lungi, şi chiar pot traversa globul la altitudini mari datorită norilor”, a adăugat el.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetători de la Universitatea Laval din Quebec şi de la Universitatea Clermont Auvergne au prelevat probe folosind „aspiratoare” de mare viteză din norii care se formează deasupra Puy de Dome, un vulcan latent din centrul Franţei, între septembrie 2019 şi octombrie 2021.

Probe analizate la aproape 1.500 de metri altitudine

La staţia de cercetare atmosferică aflată la 1.465 de metri altitudine, oamenii de ştiinţă au analizat aceste probe în căutarea genelor de rezistenţă la antibiotice.

Rezultatul – norii au conţinut între 330 şi peste 30.000 de bacterii pe mililitru de apă, pentru o medie de aproximativ 8.000 de bacterii pe mililitru. 29 de subtipuri de gene de rezistenţă la antibiotice au fost identificate în bacterii.

Odată cu utilizarea pe scară largă a antibioticelor în sănătate, dar şi în agricultură, acest tip de tulpină reprezintă o „provocare majoră pentru sănătate la nivel global”, potrivit studiului. În mai multe rânduri, autorităţile sanitare mondiale au evidenţiat riscurile asociate acestor bacterii, care fac ca tratamentul anumitor infecţii să fie din ce în ce mai complex.

Cu toate acestea, studiul nu oferă concluzii cu privire la potenţialele efecte asupra sănătăţii ale răspândirii în atmosferă a bacteriilor purtătoare de gene de rezistenţă la antibiotice, estimând că doar 5 până la 50% dintre aceste organisme ar putea fi vii şi potenţial active.

„Atmosfera este foarte stresantă pentru bacterii, iar cele mai multe dintre cele pe care le-am găsit au fost bacterii de mediu”, mai puţin probabil să fie dăunătoare oamenilor, a mai spus Florent Rossi, potrivit sursei citate de Agerpres.

„Deci nu aveţi de ce să vă temeţi când mergeţi în ploaie”, a adăugat cercetătorul, adăugând că „nu ştim dacă aceste gene pot fi transmise altor bacterii”.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: