Din cuprinsul articolului
Studiu. Autismul poate fi identificat încă de la vârsta de un an! Ce este SACS, Instrumentul de supraveghere a atenției sociale și a comunicării.
Identificarea timpurie a copiilor cu autism este esențială pentru a facilita accesul la sprijin și servicii timpurii pentru copii și familii. Necesitatea unor instrumente îmbunătățite de identificare timpurie a autismului este evidențiată de lipsa unei acuratețe suficiente a diagnosticului în instrumentele actuale.
Oamenii de știință din Australia au venit în întâmpinarea acestei cerințe, prin crearea unui nou dispozitiv, considerat cel mai eficient din lume pentru screeningul precoce al autismului.
Social Attention and Communication Surveillance sau SACS-R este deja folosit în Australia și alte 10 țări și poate detecta copiii cu cel puțin trei ani mai devreme decât testarea tradițională.
Un studiu, publicat recent în JAMA Network Open, realizat pe 13.500 de copii din statul Victoria, Australia, care a durat peste cinci ani a constatat că SACS-R este extrem de precis în identificarea copiilor foarte mici cu tulburare de spectru autist.
Precizia instrumentelor de screening pentru autism utilizate în alte părți ale lumii este foarte limitată, inclusiv a binecunoscutului M-CHAT, care are un nivel de precizie de doar 6% atunci când este utilizat într-o populație largă de tip comunitate.
Josephine Barbaro, cercetător principal la centrul pentru cercetarea autismului, OTARC, și profesor asociat la universitatea La Trobe. A declarat că „este critic necesar” ca dispozitivul SACS-R și SACS-PR să fie folosite în Australia și în lume, ca parte a controalelor regulate de sănătate pentru sugari și preșcolari.
„Părinților li se spune adesea să mai aștepte și să mai vadă atunci când își exprimă îngrijorarea cu privire la dezvoltarea copilului lor. Asta înseamnă că vârsta medie de diagnosticare este în jur de patru până la cinci ani, iar oportunitățile de sprijin timpuriu sunt ratate.
Folosirea acestui instrument extrem de eficient de către un profesionist instruit din domeniul sănătății primare în timpul controalelor de sănătate de rutină ca screening pentru autism ar face o diferență uriașă pentru diagnosticarea timpurie.
Nu numai că SACS este cel mai eficient instrument de screening din lume, dar spre deosebire de multe poate fi folosit în cadrul comunității pe populații mari, care să permită identificarea timpurie a copiilor foarte mici în toată lumea“, a declarat prof. Barbaro.
Fiecare copil din Victoria care participă la un control de sănătate de rutină la 12, 18 și 24 de luni este deja testat folosind instrumentul SACS-R, după ce guvernul australian a finanțat trainingul la nivel de stat pentru asistenții medicali pediatri, în 2019.
De asemenea, specialiștii cred că SACS-PR ar putea fi folosit la controlul de 3,5 ani pentru a crește eficiența procesului de identificare și la preșcolari.
Diagnosticarea precoce a autismului este critică, spun specialiștii, pentru a permite accesul timpuriu la suport, servicii și terapii. Mai mult, o diagnosticare la timp îmbunătățește rezultatele dezvoltării copilului, crește participarea la învățământul de masă și reduce sprijinul necesar pe măsură ce copilul crește.
Instrumentul de supraveghere a atenției sociale și a comunicării, SACS-R (sugari) și SACS-PR (preșcolari), a fost dezvoltat și testat de-a lungul a 15 ani de către profesorul Barbaro.
SACS-R este acum folosit la nivel de stat în Victoria și Tasmania, iar instruirea cadrelor specializate a fost finalizată în New South Wales, Queensland și Australia de Sud.
Instrumentul este utilizat pentru a identifica un set de comportamente caracteristice copiilor din spectru de autism începând încă de la vârsta de 11 luni, inclusiv folosirea rară sau inconsecventă a:
Profesioniștii din domeniul sănătății din alte zece țări din întreaga lume, inclusiv China, Singapore, Polonia, Japonia, Noua Zeelandă, Nepal și Bangladesh, au fost, de asemenea, instruiți în utilizarea instrumentului.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…