Sari la conținut

Studiu: Antibioticele de ultimă generație își pierd eficiența

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor /ECDC/ a anunțat că procentul infecțiilor provocate de bacteria Klebsiella pneumoniae, o cauză obișnuită a îmbolnăvirii la pacienți spitalizați, care erau rezistenți la carbapeneme, era mai mare de 5% în 2012 în cinci țări membre ale Uniunii Europene: Grecia, Cipru, Italia, România și Slovacia.

În 2009, doar Grecia și Cipru au depășit acest prag.

Un comunicat publicat de Comisia Europeană, cu câteva zile înainte de marcarea, pe 18 noiembrie, a Zilei europene a informării despre antibiotice, arată că s-a redus utilizarea de antibiotice de către oameni și, de asemenea, a crescut gradul de conștientizare de către opinia publică a faptului că antibioticele nu distrug virușii.

Dar această știre bună este umbrită totuși de datele publicate în paralel de ECDC, care arată o proliferare în Europa a bacteriilor Gram-negative rezistente la multiple medicamente, care au devenit, de asemenea, rezistente la carbapeneme — antibiotice de ultimă generație folosite pentru tratarea infecțiilor asociate asistenței medicale.

Prin urmare, Comisia Europeană își intensifică lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene /RAM/ prin finanțarea a 15 proiecte de cercetare noi și prin norme de armonizare privind colectarea datelor referitoare la RAM cu privire la animale și alimente.

”Sunt profund îngrijorat de faptul că antibioticele, care ne-au permis să tratăm infecții bacteriene ce se soldau anterior cu moartea și care salvează multe vieți, devin în prezent din ce în ce mai puțin eficace”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, subliniind ”seriozitatea cu care executivul european abordează provocarea reprezentată de rezistența la antimicrobiene”

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel