Din cuprinsul articolului
STUDIU: Animalele de companie ne pot îmbolnăvi arată un studiu recent. Potrivit studiului, cancerul este una dintre bolile pe care le putem face din cauza…
Animalele de companie devin parte din familie, ne atașăm rapid de ele și le considerăm membri ai familiei. Dar oricât de mult le-am iubi și îngriji, s-ar părea că animalele de companie pot fi un risc pentru sănătate.
Potrivit unui studiu citat de Science Direct, câinii și pisicile ne pot afecta sănătatea deoarece sunt purtători ai unor substanțe deosebit de nocive, ce se găsesc în excrementele acestora.
Cancerul este unul dintre exemple
Studiul citat de Science Direct arată că excrementele animalelor de companie pot conține câteva tipuri de toxine, unele dintre acestea provocând chiar cancer la om.
De asemenea, cercetătorii au găsit urme de substanțe chimice în mai mult de 38% din probele de urină prelevate de la un grup separat de animale de companie, arată Science Direct.
”Descoperirile noastre sugerează că animalele de companie intră în contact cu amine aromatice care se scurg din produsele din mediul casnic.
Deoarece aceste substanțe au fost legate de cancerul de vezică urinară, cel colorectal și de alte forme de cancer, rezultatele noastre pot explica de ce atât de mulți câini și pisici dezvoltă astfel de boli”, spune dr. Sridhar Chinthakindi, bursier postdoctoral la NYU Langone Health.
Potrivit medicului, rezultatele sugerează că, în afară de astfel de expuneri directe, animalele de companie sunt probabil expuse indirect.
De pildă, cercetările anterioare au arătat că un medicament comun pentru controlul puricilor numit amitraz poate fi descompus într-o amină aromatică numită 2,6-dimetilanilină de către microbii care trăiesc în sistemele digestive ale animalelor.
Dereglări hormonale
Aceasta a fost cea mai comună amină aromatică detectată în noul studiu, reprezentând aproape 70% dintre cele găsite la câini și aproape 80% dintre cele găsite la pisici.
Investigațiile anterioare ale autorilor studiului au măsurat alte substanțe chimice care perturbă hormonii, printre care ftalați, melamină și bisfenoli din urina animalelor de companie.
Totuși, noul studiu este primul conceput pentru a explora expunerea animalelor de companie la aminele aromatice din gospodărie, potrivit lui Chinthakindi.