Categories: Ştiri sănătate

STUDIU Alzheimer. Consumul mai multor fructe și legume ar putea ajuta la scăderea riscului de boală

STUDIU Alzheimer. O nouă cercetare a descoperit că micronutrienții din fructe și legume ar putea reduce riscul de a face boala Alzheimer. În acest context, experții recomandă populației să acorde prioritate unor alimente, cum ar fi roșiile, gălbenușurile de ou și semințele de floarea soarelui, pentru a crește aportul de carotenoizi.

Potrivit cercetărilor, tulburarea creierului afectează negativ memoria și abilitățile de gândire, făcând în cele din urmă o provocare pentru pacienți să îndeplinească sarcini simple sau să-și amintească anumite amintiri.

Riscul bolii Alzheimer este legat de mulți factori:

  • genetică
  • hipertensiune arterială
  • diabet
  • obezitate
  • sănătatea somnului și sănătatea socială.

Alături de factorii menționați mai sus, nu trebuie ignorat un altul: dieta.

Noul studiu, de la Virginia Tech Carilion School of Medicine, a analizat modul în care anumite aspecte ale dietei interacționează cu sănătatea creierului persoanelor cu Alzheimer. Echipa de cercetare a descoperit că  un micronutrient din creier, carotenoizii, au fost găsiți în cantități mai mici printre cei diagnosticați cu boala Alzheimer, comparativ cu cei fără această boală.

Așadar,  anumite alegeri alimentare ar putea avea un impact asupra creierului, precum și cum să creșteți aportul acestui nutrient puternic din dieta dumneavoastră.

Legătura între aportul de carotenoizi și riscul de boală Alzheimer

Noul studiu confirmă că alegerile dietetice pot avea un impact asupra probabilității de a dezvolta boala Alzheimer.

Acest lucru susține ceea ce a sugerat un studiu anterior cu privire la aportul de către pacienți a unui anumit micronutrient – carotenoid.

Studiul anterior, mai vechi, numit The Rush Memory and Aging Project, a folosit înregistrările anuale ale aportului alimentar a 1.489 de participanți care erau pensionați sau locuiau în case de bătrâni pentru a analiza orice relație potențială între obiceiurile alimentare și sănătatea creierului.

Echipa de cercetare a descoperit că aportul de carotenoizi, sau compuși naturali găsiți în multe alimente, a fost asociat în mod semnificativ cu un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Exemple de carotenoizi evaluați în acest studiu includ:

  • Beta-carotenul (găsit în morcovi, pepene galben, spanac și cartofi dulci );
  • Luteina (gălbenuș de ou, creson și fistic).

Noul studiu a aprofundat subiectul, analizând micronutrienții găsiți „în creierul donatorului cu boala Alzheimer confirmată de neuropatolog și absența patologiei confirmată de neuropatolog”, C. Kathleen Dorey, Ph.D., Profesor la Virginia Tech Carilion School of Medicine and Research Institute și unul dintre cercetătorii studiului, a declarat pentru Health .

Dorey și colegii ei au comparat nivelurile de carotenoide ale creierului celor cu boală și ale celor fără.  Ei au descoperit că concentrațiile anumitor carotenoizi din creier – și anume licopenul, zeaxantina, luteina și alfa-tocoferol (vitamina E) – au fost găsite în cantități mai mici printre cei diagnosticați cu boala Alzheimer, comparativ cu cei fără boală.

Potrivit lui Dorey, inflamația și oxidarea sunt considerate parte a dezvoltării bolii Alzheimer. Deoarece acești „carotenoizi sunt agenți anti-oxidanți, antiinflamatori”, acesta poate fi motivul pentru care s-au observat diferențele de concentrație.

„Acesta este primul raport al nivelurilor de carotenoizi în creierul confirmat cu boala Alzheimer”, a spus Dorey. „Carotenoizii pot ajuta la minimizarea daunelor cauzate de metabolismul normal al creierului, iar o dietă bogată în luteină, zeaxantină și licopen (precum și o dietă generală sănătoasă) ne poate ajuta să ne menținem creierul în formă și să funcționeze bine.”

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

26 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

56 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: