Din cuprinsul articolului
STUDIU Alzheimer. O nouă cercetare a descoperit că micronutrienții din fructe și legume ar putea reduce riscul de a face boala Alzheimer. În acest context, experții recomandă populației să acorde prioritate unor alimente, cum ar fi roșiile, gălbenușurile de ou și semințele de floarea soarelui, pentru a crește aportul de carotenoizi.
Potrivit cercetărilor, tulburarea creierului afectează negativ memoria și abilitățile de gândire, făcând în cele din urmă o provocare pentru pacienți să îndeplinească sarcini simple sau să-și amintească anumite amintiri.
Riscul bolii Alzheimer este legat de mulți factori:
- genetică
- hipertensiune arterială
- diabet
- obezitate
- sănătatea somnului și sănătatea socială.
Alături de factorii menționați mai sus, nu trebuie ignorat un altul: dieta.
Noul studiu, de la Virginia Tech Carilion School of Medicine, a analizat modul în care anumite aspecte ale dietei interacționează cu sănătatea creierului persoanelor cu Alzheimer. Echipa de cercetare a descoperit că un micronutrient din creier, carotenoizii, au fost găsiți în cantități mai mici printre cei diagnosticați cu boala Alzheimer, comparativ cu cei fără această boală.
Așadar, anumite alegeri alimentare ar putea avea un impact asupra creierului, precum și cum să creșteți aportul acestui nutrient puternic din dieta dumneavoastră.
Legătura între aportul de carotenoizi și riscul de boală Alzheimer
Noul studiu confirmă că alegerile dietetice pot avea un impact asupra probabilității de a dezvolta boala Alzheimer.
Acest lucru susține ceea ce a sugerat un studiu anterior cu privire la aportul de către pacienți a unui anumit micronutrient – carotenoid.
Studiul anterior, mai vechi, numit The Rush Memory and Aging Project, a folosit înregistrările anuale ale aportului alimentar a 1.489 de participanți care erau pensionați sau locuiau în case de bătrâni pentru a analiza orice relație potențială între obiceiurile alimentare și sănătatea creierului.
Echipa de cercetare a descoperit că aportul de carotenoizi, sau compuși naturali găsiți în multe alimente, a fost asociat în mod semnificativ cu un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer.
Exemple de carotenoizi evaluați în acest studiu includ:
- Beta-carotenul (găsit în morcovi, pepene galben, spanac și cartofi dulci );
- Luteina (gălbenuș de ou, creson și fistic).
Noul studiu a aprofundat subiectul, analizând micronutrienții găsiți „în creierul donatorului cu boala Alzheimer confirmată de neuropatolog și absența patologiei confirmată de neuropatolog”, C. Kathleen Dorey, Ph.D., Profesor la Virginia Tech Carilion School of Medicine and Research Institute și unul dintre cercetătorii studiului, a declarat pentru Health .
Dorey și colegii ei au comparat nivelurile de carotenoide ale creierului celor cu boală și ale celor fără. Ei au descoperit că concentrațiile anumitor carotenoizi din creier – și anume licopenul, zeaxantina, luteina și alfa-tocoferol (vitamina E) – au fost găsite în cantități mai mici printre cei diagnosticați cu boala Alzheimer, comparativ cu cei fără boală.
Potrivit lui Dorey, inflamația și oxidarea sunt considerate parte a dezvoltării bolii Alzheimer. Deoarece acești „carotenoizi sunt agenți anti-oxidanți, antiinflamatori”, acesta poate fi motivul pentru care s-au observat diferențele de concentrație.
„Acesta este primul raport al nivelurilor de carotenoizi în creierul confirmat cu boala Alzheimer”, a spus Dorey. „Carotenoizii pot ajuta la minimizarea daunelor cauzate de metabolismul normal al creierului, iar o dietă bogată în luteină, zeaxantină și licopen (precum și o dietă generală sănătoasă) ne poate ajuta să ne menținem creierul în formă și să funcționeze bine.”