Categories: Ştiri sănătate

STUDIU: Alimentul care luptă împotriva covid-19. Este atât de banal și toată lumea îl are în casă!

Pe măsură ce pandemia COVID-19 continuă să curme vieți în întreaga lume, oamenii de știință din sectorul lactatelor ar putea avea un rol surprinzător de jucat. Într-un nou raport publicat în Journal of Dairy Science®, oamenii de știință de la Universitatea din Michigan (Ann Arbor, MI, SUA) și Glanbia PLC Research and Development (Twin Falls, ID, SUA) au colaborat pentru a investiga proprietățile proteinei antivirale din laptele de vacă în lupta  împotriva variantelor SARS-CoV-2, virusul din spatele bolii.

Proteina în cauză este lactoferina, care se găsește în laptele majorității mamiferelor. Lactoferina bovină, din laptele de vacă, are caracteristici bioactive împotriva multor microbi, viruși și alți agenți patogeni și s-a descoperit că inhibă infecția cu SARS-CoV-2 în condiții experimentale prin blocarea capacității virusului de a pătrunde în celulele țintă, precum și prin susținerea mecanismelor de apărare antivirale ale celulelor.

„Lactoferina bovină a demonstrat activitate antivirală în studiile clinice umane”, spune investigatorul principal Dr. Jonathan Sexton,  de la Departamentul de Medicină Internă al Universității din Michigan. „De exemplu, s-a demonstrat că lactoferina bovină administrată oral îmbunătățește severitatea infecțiilor virale, inclusiv rotavirus și norovirus. Având în vedere eficacitatea și siguranța antivirale largi, efectele secundare minime și disponibilitatea comercială a lactoferinei bovine, mai multe lucrări de revizuire au sugerat utilizarea acesteia. ca tratament preventiv sau post-expunere pentru infecția cu SARS-CoV-2.”

Cu scopul de a îmbunătăți relevanța clinică și translabilitatea, echipa a testat lactoferina bovină împotriva unora dintre cele mai comune variante de îngrijorare SARS-CoV-2 din întreaga lume, inclusiv varianta WA1 reprezentativă a focarului din Statele Unite în 2020, B. variantele 1.1.7, B.1.351 și P.1 și varianta Delta.

Sexton explică: „Fiecare dintre aceste variante include modificări ale proteinei spike SARS-Cov-2 care reduc eficacitatea vaccinurilor nou produse. În plus, fiecare dintre aceste tulpini prezintă o neutralizare redusă prin serurile de vaccinare”.

Scopurile echipei pentru acest studiu au fost să extindă observarea eficacității puternice anti-SARS-CoV-2 in vitro pe care lactoferina bovină a demonstrat-o printr-o examinare mai amănunțită, precum și să verifice produsele lactate disponibile comercial pentru activități antivirale, care poate fi îmbunătățită de prezența altor ingrediente în plus față de lactoferină. În cele din urmă, au investigat dacă dextroza și sorbitolul, utilizate în mod obișnuit la fabricarea tabletelor pentru medicamentele orale, ar interfera cu capacitatea lactoferinei bovine de a inhiba SARS-CoV-2.

Cercetătorii au descoperit că lactoferina bovină a fost eficientă împotriva tuturor tulpinilor care au fost testate in vitro și se așteaptă că va avea activitate și împotriva tulpinilor emergente suplimentare. Celelalte componente din produsele lactate comerciale nu par să ofere protecție antivirală, confirmând că eficacitatea acestor produse pare să fie în întregime dependentă de lactoferina bovină. Mai mult, echipa a descoperit că dextroza și sorbitolul nu au redus eficacitatea lactoferinei bovine împotriva SARS-CoV-2 – sugerând fezabilitatea dezvoltării unei pilule anti-COVID.

Un beneficiu cheie al eficacității antivirale largi a lactoferinei este potențialul său de prevenire sau tratare a bolilor emergente.

Sexton subliniază: „Acest lucru este deosebit de important atunci când există opțiuni de tratament limitate sau când opțiunile de tratament sunt prea costisitoare pentru o utilizare pe scară largă sau dacă tulpini noi nu acționează la vaccin”.

Deși sunt necesare lucrări viitoare pentru a înțelege pe deplin potențialul antiviral al lactoferinei bovine într-un cadru clinic, acest studiu in vitro reprezintă o promisiune pentru o altă tactică în lupta împotriva pandemiei globale de COVID-19.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: