Din cuprinsul articolului
Studiu. Există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că ceea ce mâncăm poate afecta sănătatea mintală și poate agrava simptomele de anxietate. Cercetările au demonstrat că dieta și nutriția au un impact major asupra sănătății mintale.
Pentru a combate stresul zilnic și a reduce anxietatea nu e nevoie întotdeauna să apelați la ajutorul suplimentelor alimentare, ci doar să includeți în dietă anumite alimente.
Ceea ce mâncăm poate afecta sănătatea mintală
Pe lângă tratamentele prescrise de medici, o dietă sănătoasă poate ajuta la creșterea puterii tractului gastro-intestinal, o altă modalitate de a vă îmbunătăți starea de spirit.
Beneficii la nivel biochimic
Studiile au arătat că o dietă bazată pe legume, fructe, cereale integrale 100%, nuci, semințe și produse lactate poate aduce beneficii la nivel biochimic. Iată care sunt alimentele sănătoase, care ajută la reducerea stresului și a anxietății, potrivit Goodhousekeeping.
Alimentele fermentate
Alimentele fermentate, precum chefirul și varza murată, conțin probiotice, bacterii prietenoase care trăiesc în tractul gastro-intestinal și contribuie la apărarea organismului de agenți patogeni.
O dietă cu multe probiotice vă poate ajuta microbiomul intestinal, beneficiind de acea conexiune intestin-creier.
Ceaiurile de plante
Toată lumea știe că o ceașcă de ceai cald poate calma, aducând o stare de bine după o zi agitată. Numeroase studii sugerează că ceaiurile de lavandă, mușețel și salvie vă pot ajuta să vă relaxați.
Levănțica reduce stările de anxietate, simptomele depresiei, ameliorează tulburările digestive, dar și nevralgiile și reumatismele.
Ciocolata neagră
Un aliment foarte sănătos este și ciocolata neagră care conține 70% cacao. Este ideală în combaterea stresului, grație conținutului ridicat de antioxidanți sau flavonide.
Mai mult, ciocolata neagră reduce tensiunea arterială și contribuie din plin la prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare.
Kiwi
Unele studii indică, de asemenea, că o combinație de vitamine C și E plus folat, care se găsește în acest fruct, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ.
În plus, aceste fructe contribuie la promovarea producției de serotonină, neurotransmițătorul asociat cu bunăstarea și fericirea.
Somonul și sardinele
Grăsimile esențiale și acizii grași Omega3 din somon, macrou și sardine ajută la creșterea nivelului de serotonină din creier.
Acest hormon reglează abilitatea organismului de a lupta cu stresul.
Cireșele
Cireșele au un puternic efect anti-cancerigen graţie conţinutului crescut de antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi şi protejează celulele din corp de acţiunea nocivă a acestora.
Aceste fructe ajută la întărirea sistemul imunitar şi ne ajută să luptăm împotriva bolilor cronice, precum: oboseala cronică, stresul, obezitatea, afecțiuni hepatice și renale, cancerul şi îmbătrânirea prematură.
Avocado
Un alt aliment benefic este și avocado. Acest fruct conține potasiu, necesar pentru reducerea tensiunii arteriale.
Astfel, avocado protejează împotriva stresului și este bun pentru sănătatea inimii. Efectul de calmare este provocat și de vitamina B, care are rolul de a proteja celulele nervoase ale creierului.
Nucile
Nucile întăresc sistemul imunitar deoarece conțin vitamine, zinc și magneziu. Se spune că vitaminele B ajută la reducerea stresului, în timp ce magneziul ajută la o gestionare mai bună a stresului.
Conform studiilor, migdalele, fisticul și nucile pot ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale.