Sari la conținut

Studiu alarmant: Aproximativ 25% dintre copiii din grădinițele din București suferă de afecțiuni de vedere nediagnosticate

Sursă foto: Kelly Sikkema - Unsplash

Aproximativ 25% dintre copiii din grădinițele din București suferă de afecțiuni de vedere, arată datele Infosan, singurul spital privat de oftalmopediatrie din România.

Aceste rezultate au fost identificate în urma campaniei de screening gratuit lansate, anul trecut, de Infosan în grădinițele din București, pentru identificarea din timp a problemelor de vedere și limitarea cazurilor de orbire.
Studiul a luat în calcul datele a circa 1400 de copii cu vârste între 3-6 ani, din București.

Screening oftalmologic gratuit pentru copii

„Creșterea accelerată din ultimii ani a problemelor oftalmologice, în special în rândul copiilor, ne-a determinat să lansăm acest program esențial în prevenirea problemelor de vedere. Cu o experiență de 22 de ani în piață, Infosan își propune să identifice problemele oftalmologice încă de la vârste fragede, într-o perioadă critică de dezvoltare a vederii și să contribuie la educarea copiilor, părinților și profesorilor în identificarea principalelor semne ale afecțiunilor de vedere”, a declarat Dr. Andreea Ciubotaru, Director medical al Spitalului Infosan și Vicepreședinte al Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie.

Lansarea programului de screening oftalmologic gratuit pentru copii de către Spitalul de Oftalmopediatrie Infosan vine în urma statisticilor îngrijorătoare de la nivel global privind orbirea, care prezintă cifre alarmante, mai ales în țările în curs de dezvoltare. Potrivit acestora, prevalența globală a orbirii este de aproximativ 0.5%, însă aceasta depășește 1% în țările în curs de dezvoltare. În plus, 80% dintre cazurile de orbire pot fi prevenite prin vizite regulate la medicul oftalmolog și urmarea recomandărilor acestuia.

În România, nouă din zece părinți spun că vederea copiilor a fost afectată în pandemie, potrivit unui studiu realizat de World Vision România în 2022. Conform datelor analizate, 42% dintre părinți sunt îngrijorați că problemele de vedere s-au agravat foarte mult, iar 61% dintre părinții din comunitățile vulnerabile nu și-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic, deși recomandarea este ca acest lucru să se facă anual.

Tot mai mulți copii se confruntă cu probleme de vedere

Pentru anul în curs, Infosan își propune să ajungă la 10.000 de copii în primele 6 luni în București, dar are în plan să ducă programul de screening gratuit și în zona de sud a țării, fiind deja în căutare de colaboratori și parteneri.

„Rezultatele inițiativei noastre de anul trecut ne-au demonstrat că este nevoie de o acțiune promptă pentru a asigura o sănătate oculară optimă pentru generațiile viitoare. Proporția copiilor care se confruntă cu afecțiuni de vedere crește de la an la an, astfel că ne propunem să ajungem la cât mai mulți copii pentru a identifica la timp și a preveni problemele oftalmologice”, a adăugat Dr. Andreea Ciubotaru.

Screeningul oftalmologic este total neinvaziv. Testarea vederii copiilor se face în sala de clasă de către un asistent medical și un reprezentant al Spitalului Infosan. Rezultatele screeningului, respectiv valorile identificate, sunt ulterior transmise părinților împreună cu recomandări ulterioare.
Problemele de vedere s-au înmulțit în ultimii ani și pe fondul utilizării smartphone-urilor și tabletelor de la vârste fragede. Totodată, lipsa timpului petrecut în aer liber, la lumină naturală, afectează dezvoltarea normală a vederii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel